Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София бяха обсъдени мерки срещу злоупотребите с недеклариран труд

БНР Новини
Снимка: knsb-bg.org

Между 1 и 2 милиарда лева годишно дължими осигурителни вноски не се внасят в България, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на организираната от синдиката международна конференция по проблемите на неформалната икономика и недекларирания труд. Димитров цитира данни, според които недекларираният труд в частния сектор в ЕС средно за страните е 11,6 процента, а според данни на Световната банка сивата икономика възлиза на 18 на сто. Президентът на КНСБ припомни и тезата, че плоският данък, въведен у нас преди 10 години, не е довел до изсветляване на икономиката. С днешна дата делът на сивата икономика в България е 30 процента, като заетите в сивия сектор са 16 на сто от всички работещи. Около 25 милиарда губи Европейският съюз в резултат на компании, които оперират в сивия сектор и това не е за подценяване. Като финансов ефект вече говорим за липсата на съответните вноски както в данъчната система, така и в осигурителната, което пък отваря другия голям въпрос – за правата на всички тези, които работят на сиво, алармира Пламен Димитров.

Неформалната икономика и недекларираният труд носят загуби за всички страни, но най-потърпевши са работниците. Те в момента може и да са доволни, че разполагат с повече средства заради неплатени данъци и осигуровки, но в бъдеще с доходите си от обезщетения и пенсии, ще бъдат на ръба на оцеляването, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. По думите му намалените приходи от данъци и осигуровки ограничават възможностите да се инвестира в жизненоважни публични системи.

На хоризонта се задава нов европейски орган след Единната платформа за недекларирания труд и на този фон е важно да се координираме на национално ниво, да имаме единен орган и да засилим присъствието на държавата и на закона в полето на сивата икономика, респективно на недекларирания труд – каза пред БНР Чавдар Христов – вицепрезидент на КНСБ. От организацията предлагат някои малки промени, които веднага могат да бъдат приложени на практика. Част от тях са свързани с работещите в чужбина българи, като например да се осъществява регистрация в България на сезонните работници, които биват наемани от фирми за временна работа в чужбина. Държавата в момента няма информация колко са те, къде са заминали и с какво се занимават. По данни на синдикатите около 90 на сто от тях полагат недеклариран труд. Още на изхода от България може да е ясно къде отиват хората, вместо после да търсим информация от други държави. Грижата за работещите наши сънародници в ЕС трябва да е същата, както за тези, които работят тук, е категоричното мнение на Чавдар Христов. Според синдикалните дейци е от изключителна важност да се изследват причините,  които водят до многобройните проявления на сивата икономика, като често те се коренят в недоброто законодателство или в слабия контрол при прилагането на нормативните изисквания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01