Срещата на върха с Гърция, Румъния и Сърбия във Варна е брънка от по-широка регионална активност на България

Снимка: БТА

Регионалната активност на България миналата седмица кулминира с четиристранна среща на върха във Варна между България, Гърция, Румъния и Сърбия, в която по покана от София участва и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Новата седмица започва с българско участие в регионална среща в Букурещ за откриването на румънското председателство на Дунавската стратегия на ЕС. Основен акцент и в двете събития са общи регионални проекти. Варненската среща беше съсредоточена върху диверсификацията на газовите доставки на Балканите чрез български хъб край Варна и гръцки терминал за втечнен газ край Александруполис, развитието на пътната и релсовата инфраструктура между държавите на полуострова иидеята за размяна на пристанищни кейове. Сред темите на провеждащата се днес и утре среща в Букурещ е актуализацията на Плана за действие на Дунавската стратегия, която бе инициирана от българското председателство на тези стратегия, приключило през октомври. Участнички в стратегията са държавите – членки на ЕС, Германия, Австрия, Словакия, Чехия, Унгария, Словения, Хърватия, Румъния и България, както и 5 държави извън ЕС – Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова и Украйна. За участие във варненската четиристранна среща България покани премиера Бенямин Нетаняху с идеята Израел да съдейства за диверсификация на енергийните доставки за Балканите чрез Източно-средиземноморския газопровод "Ийст-Мед".

С намерението да търси съдействие за регионални проекти от страни извън самия регион, в деня на варненската среща българското правителство представи в Южна Корея възможности за реализиране на чужди инвестиции в доизграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, които са части от европейската транспортна мрежа, както и в аутобана „Русе-Велико Търново“ по направлението на общоевропейски транспортен коридор № 9. Само няколко дни преди разговорите в Южна Корея, София беше посетена от азербайджанския външен министър Елмар Мамадяров. В контекста на очертаващото се стратегическо сътрудничество между двете страни Мамадяров дискутира с българския се колега Екатерина Захариева и теми, свързани с газовите доставки и инфраструктура. По оценка на Захариева в областта на сътрудничеството между двете страни в енергетиката и транспорта има огромни, но все още неизползвани възможности. По-съществени развития в двустранния диалог по тях може да очакваме в началото на идната година, когато премиерът Бойко Борисов ще направи работно посещение в Баку. Междувременно външният министър Екатерина Захариева замина за САЩ, където днес и утре ѝ предстоят разговори не само по двустранни и глобални, но и регионални въпроси. Не само с държавния секретар Майкъл Помпео, но и с регионалния директор на Националния демократически институт по въпросите на Централна и Източна Европа.

Известен български наблюдател определи четиристранната среща във Варна като заявка за легитимиране на България, Гърция и Румъния като своеобразен балкански Бенелюкс. Фактите преди и след това събитие показват, че въпросният четиристранен формат е елемент от една регионална политика с много по-широк обхват.

Още от рубриката
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинга в Министерския съвет във връзка с доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

Поредният доклад на ЕК за България – какво ново, какво старо и трябва ли толкова да ни вълнува

България е член на ЕС от началото на 2007 г., но си остава обект на постоянен мониторинг от страна на ЕК за състоянието на правосъдието и вътрешния ред. Такъв мониторинг се прилага и спрямо Румъния. Приети в ЕС преди 11 години въпреки наличието на..

публикувано на 14.11.18 в 10:56

Радикализацията отново на дневен ред в България, но в нов контекст

Тези дни в София се проведе кръгла маса на тема "Балканският ислям – бариера или мост за радикализация?". Дискусиите за радикализацията в България периодично стават чувствителни във връзка с конкретни събития. През 2016г. вниманието към нея беше..

публикувано на 06.11.18 в 10:49

Вотът на недоверие за здравеопазването остана в сянката на нови сътресения в управлението

Подготвяно повече от месец и дискутирано в парламента над три часа миналия петък, искането на БСП за вот на недоверие към правителството заради здравеопазването бе отхвърлено набързо и почти без обществен отзвук в сряда. Интересът към гласуването..

публикувано на 25.10.18 в 11:57