Срещата на върха с Гърция, Румъния и Сърбия във Варна е брънка от по-широка регионална активност на България

Снимка: БТА

Регионалната активност на България миналата седмица кулминира с четиристранна среща на върха във Варна между България, Гърция, Румъния и Сърбия, в която по покана от София участва и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Новата седмица започва с българско участие в регионална среща в Букурещ за откриването на румънското председателство на Дунавската стратегия на ЕС. Основен акцент и в двете събития са общи регионални проекти. Варненската среща беше съсредоточена върху диверсификацията на газовите доставки на Балканите чрез български хъб край Варна и гръцки терминал за втечнен газ край Александруполис, развитието на пътната и релсовата инфраструктура между държавите на полуострова иидеята за размяна на пристанищни кейове. Сред темите на провеждащата се днес и утре среща в Букурещ е актуализацията на Плана за действие на Дунавската стратегия, която бе инициирана от българското председателство на тези стратегия, приключило през октомври. Участнички в стратегията са държавите – членки на ЕС, Германия, Австрия, Словакия, Чехия, Унгария, Словения, Хърватия, Румъния и България, както и 5 държави извън ЕС – Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова и Украйна. За участие във варненската четиристранна среща България покани премиера Бенямин Нетаняху с идеята Израел да съдейства за диверсификация на енергийните доставки за Балканите чрез Източно-средиземноморския газопровод "Ийст-Мед".

С намерението да търси съдействие за регионални проекти от страни извън самия регион, в деня на варненската среща българското правителство представи в Южна Корея възможности за реализиране на чужди инвестиции в доизграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, които са части от европейската транспортна мрежа, както и в аутобана „Русе-Велико Търново“ по направлението на общоевропейски транспортен коридор № 9. Само няколко дни преди разговорите в Южна Корея, София беше посетена от азербайджанския външен министър Елмар Мамадяров. В контекста на очертаващото се стратегическо сътрудничество между двете страни Мамадяров дискутира с българския се колега Екатерина Захариева и теми, свързани с газовите доставки и инфраструктура. По оценка на Захариева в областта на сътрудничеството между двете страни в енергетиката и транспорта има огромни, но все още неизползвани възможности. По-съществени развития в двустранния диалог по тях може да очакваме в началото на идната година, когато премиерът Бойко Борисов ще направи работно посещение в Баку. Междувременно външният министър Екатерина Захариева замина за САЩ, където днес и утре ѝ предстоят разговори не само по двустранни и глобални, но и регионални въпроси. Не само с държавния секретар Майкъл Помпео, но и с регионалния директор на Националния демократически институт по въпросите на Централна и Източна Европа.

Известен български наблюдател определи четиристранната среща във Варна като заявка за легитимиране на България, Гърция и Румъния като своеобразен балкански Бенелюкс. Фактите преди и след това събитие показват, че въпросният четиристранен формат е елемент от една регионална политика с много по-широк обхват.

Още от рубриката

ЕС ще защити правата на своите граждани, живеещи в Обединеното кралство след Брекзит

Българите и останалите над 3 млн. европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще запазят статута и правата си дори и Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение. Това е заявил главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние на среща в..

публикувано на 19.01.19 в 09:20
Снимка: Миглена Иванова

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан: Куба вярва, че силата на Европа е в нейното единство

На 16 януари т. г. в сградата на Съюза на българските журналисти със съдействието на асоциацията за приятелство „България-Куба“ се проведе среща на посланичката на Куба у нас Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан с журналисти и приятели на Острова на..

публикувано на 18.01.19 в 12:23
Снимки: БГНЕС и lockheedmartin.com

Проектът за закупуване на нови изтребители напредва, противоречията се множат

Правителството на Бойко Борисов предложи на парламента да одобри започването на преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 Block 70, при това като допусне възможността бъдещият договор „да се отклони“ от предварителните изисквания, на..

публикувано на 11.01.19 в 11:00