Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученическа изложба в БАН разкрива красотата на Трявна, Мелник и София

БНР Новини

Ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ – София разположиха стативите си в средища с многовековна история, за да разкажат в картини как живописните църкви, мостове, улици и къщи променят духовния облик на града.

Снимка

Рисунките, обединени в проекта “Европейско културно наследство”, вече са изложени във фоайето на централната сграда на Българската академия на науките. С творбите си, разкриващи красивото архитектурно минало на Трявна, Мелник и София, младите художници участват в конкурса на Ученическия институт на БАН за гимназисти с интереси в областта на изкуствознанието и изобразителното изкуство.

Снимка




СнимкаБългарската академия на науките преди пет години възроди нещо, което е съществувало много отдавна – движението ТНТМ (Техническо и научно творчество на младежта)
– разказва акад. Петър Кендеров. – Идеята е ученици със склонност към изследователската дейност да бъдат насърчавани в научните си занимания. През т. г. за първи път допуснахме и проекти в областта на изкуството и изкуствознанието, затова и ученици от гимназията “Свети Лука” направиха тази изложба с рисунки от културното европейско наследство у нас. В своите картини младите художници пречупват през съзнанието си видяното в стари български градове по един интересен и неочакван начин. За тях светът изглежда по-различно и е добре да се вглеждаме в него през очите им, за да прозрем бъдещето.

Снимка

Дванайсетокласниците Цветелина Куманова и Лъчезар Владимиров избират за вдъхновение възрожденския град Трявна.




Това е т. нар. Гърбав мост с камбанарията зад него – разказва за рисунката си Цветелина. – Избрах именно това място, защото е най-голямата забележителност, която може да се види в града. Когато разбрахме, че можем да отидем в Трявна, направихме проучване и повечето от нас си набелязаха именно стария мост. Затова и на изложбата ще намерите доста негови изображения.

Снимка

Моята картина също е от Трявна, но показва една от големите улички край моста
– включва се в разговора и Лъчезар. – Спомням си, че беше един следобед, в който светлосянката падаше върху самата улица. За да пресъздам тази невероятна гледка, използвах доста цветове и различни материали.

Снимка

Най-добрите рисунки в изложбата ще бъдат наградени на ученическа научна сесия, по време на която оценка ще получат и проекти в хуманитарната област, химията, физиката, математиката, информатиката, биологията, екологията, роботиката. Отличените автори ще имат шанса да прекарат цял месец в лабораториите на БАН и да изпробват апаратурата под ръководството на учени.

Снимка

Целта ни е да покажем какво означава научният живот, защото децата участват в конференции, разговарят помежду си, спорят с журито и това са все елементи на науката
– казва още акад. Петър Кендеров. – Аз съм сигурен, че където и да отидат, те ще се реализират добре, тъй като са усвоили изследователския подход към всичко, което правят. Някои от възпитаниците на Ученическия институт вече участват в научни конкурси за млади хора и от двете страни на Атлантическия океан и се представят отлично, вземат награди, показват себе си, показват и България. Така че страната ни стои на картата – в областта на науката ние не сме по-назад от най-развитите европейски държави.

През 2000 г. по случай Международната година по математика няколко научни организации заедно със специализирания институт на БАН учредяват Ученически институт математика и информатика. Благодарение на отпуснатия им бюджет всяка година стотина деца участват в лятна изследователска школа, а през останалото време се допитват до учените. Днес надеждата на института е да се пребори за финансиране и в останалите научни области.

Снимки: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20