Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За единадесети път бе обявен „Мениджър на годината“

БНР Новини
Снимка: БТА

Александър Димитров, изпълнителен директор на телекомуникационната компания "А1 България", получи отличието "Мениджър на годината" за 2018 г. на официална церемония в концертната зала на Софийската опера и балет . Конкурсът се организира от бизнес списание "Мениджър" и за 11-а поредна година отличава най-добрите практики в мениджмънта в България. Събитието преминава под патронажа на държавния глава, затова наградата на победителя беше връчена от президента Румен Радев. По регламент конкурсът се провежда на три етапа, като тази година в началото са номинирани 64 висши мениджъри от 24 сектора на икономиката. Във втория етап броят е сведен до 41, а в третия остават само 10 финалисти, които са оценени заради личностните им качества и оценката, която са получили от своите служители и партньори.

Десетимата финалисти управляват компании, чиито приходи надхвърлят два милиарда и половина лева през миналата година. Те са в сферата на телекомуникациите, застраховането и финансите, информационните технологии, транспорта и логистиката.

Когато говорим за български бизнес, искам да направим едно ясно разграничение, защото за мен има два типа бизнес – единият се фокусира почти изцяло в търсене на подходящи хора сред онези, които разпределят публични средства. Другият – върху ефективен мениджмънт, иновации, конкурентоспособност. Първият ражда несправедливост, корупция, задушава качеството, отдалечава ни от модерния свят и води надолу цялото общество. Вторият движи напред българската икономика, инвестира в обучението и квалификациите на служителите като постепенно, но неотклонно модернизира България и ни води към лидерството в Европа. Него трябва да подкрепяме и като държава, и като общество – заяви президентът Румен Радев в обръщението си към финалистите в конкурса.

Александър Димитров, носител на званието „Мениджър на годината“, от 15 години работи в телекомуникационния бизнес, но настоящата си компания определя като „необятен Космос, който трябва да разгадаеш отвътре как работи“. Освен с голямата награда, Александър Димитров е отличен и с приз за социално ангажиран бизнес и фирма с най-много иновации, въведени през годината.




В момента това е най-силната компания в нашия сектор, благодарение на екипа, който ръководя. В нея работят над 3800 души, а клиентите ни са около 5 милиона, каза в интервю за Радио България мениджърът на 2018-а година Александър Димитров. Наградата се дължи и на иновациите и реформите, които направихме във фирмата и се радвам, че журито ги е забелязало. Успехът се дължи и на факта, че разширихме бизнеса, направихме много технически подобрения  и обогатихме телевизионните канали, които предлагаме. Въведохме облачна система за съхранение на данни и това се оцени от клиентите, защото финансовите резултати от тази година са повече от добри. Сред хората, с които градя бизнеса, аз търся качества като лоялност, желание за изява, непримиримост. С екипа ми живеем като голямо семейство, вярваме в едни и същи ценности и винаги се подкрепяме в трудни моменти. Освен това, един-друг се предизвикваме, за да вървим напред. Това търся и в новите хора, които идват в компанията.

Сред златната десетка на мениджърите в България за 2018 г. попадна и германецът Улрих Хеппе, директор на летищата във Варна и Бургас. Той е пратеник за България на компания, която има над 30 аеропорта на четири континента.

Чувствам се щастлив да бъда в България, тук хората са професионалисти в работата си, имам прекрасни колеги и се радвам да бъда сред такава красива природа. Аз пристигнах в България преди три години, когато поех отговорността за двете летища – част от групата Фрапорт груп. А Бургас и Варна са единствените наши летища на красивия черноморски бряг. Гордеем се с тях. Имам възможност да пътувам в много различни държави, но когато се върна в България, аз съм като у дома си, казва Улрих Хеппе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00