Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания в подкрепа на българските производители на храни

БНР Новини
Снимка: Диана Цанкова

Повече от половината стоки, които се предлагат в големите хранителни магазини, са произведени у нас, стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов. На кръгла маса с работещи в бранша той даде началото на кампанията “Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти”.

Според проучване на съотношението между българските и вносните хранителни стоки, направено в петте най-големи търговски вериги в България, има значителен ръст в продажбата на родните продукти. Между 77 и 100процента от предлагания хляб и хлебни изделия се произвеждат у нас, между 55 и 80 на сто са българските деликатеси и колбаси, а при млечните продукти процентът е между 57 и 75 на сто. Сертифицираните биопродукти също бележат сериозен ръст по думите на министъра и в един от големите магазини той достига 167 на сто.




Ние сме убедени, че бъдещето е в директната работа с българските производители – коментира данните Георги Гърневски, представител на верига магазини за търговия на едро. – Нещо повече, ние позиционираме българската продукцията на по-високо ценово ниво, защото качеството и вкусовите ѝ характеристики са много по-добри. Клиентите също реагират положително на това и не случайно вече търсим коя да бъде следващата българска категория в нашия магазин. Започнахме с плодове и зеленчуци, добавихме месо, сирене, риба и вино, а след броени дни ще имаме и мед. Предстои да стимулираме секторите с преработени храни – консерви, замразени храни, сладка и конфитюри.

До Коледа земеделското министерство ще акцентира върху постиженията в сектора с идеята да се надгради постигнатото, подчерта на форума Румен Порожанов, представяйки данни за първите осем месеца от годината, съпоставени със същия миналогодишен период.




Положителна тенденция се наблюдава в производството на месо – увиличението на белите меса е 18 на сто, а на червените 8 процента – съобщи министърът. – Нараства също така производството на пресни пакетирани млека с 22 на сто, на масло с 18 на сто, на краве сирене с 15 на сто. Същевременно производство на имитиращи продукти с растителни мазнини намалява със 17 процента благодарение на промените в нормативната уредба и на забраната за използването им в млекопреработвателните предприятия. По предварителни данни през първата половина от годината износът на селскостопански стоки се е увеличил с 13,5 на сто спрямо същия период на м. г. и достига 1,9 млрд. евро. Очакваме до края на 2018-а той да надхвърли 4 млрд. евро.

Над 2 млрд. лв. всяка година се отделят в подкрепа на земеделските стопани, каза още ресорният министър и добави, че финансирането догодина ще бъде балансирано между всеки един от браншовете, за да се получат добри резултати. Присъстващите на кръглата маса фермери подкрепиха усилията на ведомството. България е водач в Европейския съюз с най-голям ръст на производство – благодарение и на излизането на светло на част от сивия сектор, обяви Димитър Зоров, собственик на мандра и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България:




Надявам се, че логото “Подкрепяме българските производители” ще стигне до всички потребители и ще заработи националното им чувство, защото нашите продукти са по-вкусни – смята той. – Това важи особено за киселото мляко – краве и овче, тъй като имаме много качествени ферми. Очаквам същото чувство да заработи и при търговските вериги, които да предлагат все повече български продукти. Но важно е също така да възпитаваме потребителя да консумира качествени продукти. От значение е не количеството погълната храна, а нейната хранителна стойност, затова и купувачът има с какво още да допринесе за израстването на хранителната си култура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31