Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен проект ще запознава млади еколози със съвременните тенденции в природозащитата

БНР Новини

„Бъдещи природозащитници“ е нова международна програма, която свързва  политиките за опазване на околната среда в европейското пространство и практическото им приложение на терен. Насочена към настоящи или наскоро завършили студенти и изследователи в областта на природните науки, тя се изпълнява в партньорство между Асоциацията на парковете в България, Българската фондация Биоразнообразие, Солунския университет „Аристотел“, Гърция и Чешкия университет по природни науки в Прага. Като използва добрите европейски практики в управлението на околната среда, програмата подпомага изграждането на практически умения в природозащитата и решаването на реално съществуващи предизвикателства. От друга страна участниците в обучението ще имат възможността да развият комуникационните си умения, за да могат успешно да представят и защитават проекти и каузи, свързани с устойчивото развитие. Предвидени са и кариерни форуми и срещи с потенциални работодатели от трите държави.

СнимкаНие ще каним различни експерти, които се занимават с природозащита – казва Йорданка Динева от Българска фондация Биоразнообразие. – Структурата на програмата ще е доста гъвкава. От една страна ще има уеднаквяване на знанията по основните теми, свързани с опазването на природата, а от друга – ще бъдат създадени връзки на различни нива. Основен проблем в управлението на природните ресурси е липсата на комуникация между институциите. Затова ще поканим и представители на бизнеса, институциите и НПО, ангажирани с опазването на природата. Ще има и онлайн обучения, които ще се водят от експерти от трите държави.




Обучението е безплатно и се финансира по програма Еразъм + на ЕС. Освен онлайн сесиите и интерактивните обучителни модули на местен език, студентите ще могат да приложат „на терен“ наученото в едноседмична практика в природен парк „Странджа“.

Снимка
Успешно преминалите двугодишния курс ще получат сертификат за придобитите нови умения. Това от своя страна ще им позволи да разширят възможностите си за реализация на пазара на труда.

Снимка: wp.czu.czВ бъдеще ще ни трябват все повече експерти, които да са наясно с различните аспекти от управлението на природните ресурси – отбелязва Ян Кашпар, зам.декан във Факултета по горско стопанство в Чешкия университет по природни науки в Прага. Тези експерти трябва да бъдат добре подготвени да комуникират и да търсят баланса в устойчивото управление на ресурсите. Очаквам този проект да подготви специалисти, които ще се запознаят с различните аспекти в опазването на природните ресурси в Европа на глобално ниво. От моя опит мога да споделя, че сред студентите ми има такива, които се интересуват от опазването на природата и други, които са фокусирани върху ползването на ресурсите. В Чехия липсва групата, която да обединява едните и другите и се надявам чрез този проект да достигнем именно до тези хора.

Когато става дума за опазването на биоразнообразието в рамките на една обща територия, каквато например са Балканите, не можем да говорим за граници. Затова проблемите, свързани със съхранението на видовете също са общи, категорични са университетските преподаватели Йоанис Цирипидис и Димитриче Бакалидис от Солунския университет „Аристотел“.

Чрез изпълнението на този проект ще бъдат разработени иновативни образователни методи (бел. ред.-видео, презентации, упражнения, интерактивни лекции), които ще допълнят основните – отбелязва Димитриче Бакалидис. – Надявам се и в бъдеще те да намерят своето място в процеса на обучение на студентите, които изучават природни науки. Ще се запознаем  с дейността на колегите от трите страни, студентите ще установят не само контакти, но и обмен на информация, допълва Димитриче Бакалидис.

Интересът на младите хора в Гърция и обществото като цяло към опазването на природата е висок. В същото време намалява броят на студентите в областта на природните науки и се надяваме чрез този проект да обърнем тази тенденция, допълва Йоанис Цирипидис.

Снимки: bbf.biodiversity.bg и wp.czu.cz



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05