99 години от подписването на Ньойския мирен договор

Снимка: архив

Днес се навършват 99 години от подписването на Ньойския мирен договор. Той е наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война. Подписан е на 27 ноември 1919 година в парижкото предградие Ньой сюр Сен от министър-председателя Александър Стамболийски и от представители на силите победителки. Според него България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 млрд. и 250 млн. златни франка. Освен това страната ни губи значителни територии, населени с компактно българско население – Западна Тракия, която е предоставена на Гърция, Южна Добруджа, която е включена в територията на Румъния, както и т.нар. Западни покрайнини, които се предоставят на Югославия. Общо 11 278 кв. км. територия е откъсната от България, а 600 хиляди българи остават извън границите на родината. Като неделима част от договора по искане на Гърция е приложена и т. нар. конвенция за доброволна размяна на малцинствата между двете съседни държави, която впоследствие е използвана от атинските управляващи среди за насилствено прогонване на българското население от неговите родни огнища в Западна Тракия. Пак по силата на Ньойския мирен договор на България е отнето правото да има своя наборна армия, модерни военни технологии, флот и авиация. Сухопътните сили включват платена войска в размер на 20 000 души, жандармерия от 10 хиляди души и 3 хиляди души погранична стража, с които държавата да охранява границите си и да пази вътрешния ред.Договорът влиза в сила на 9 август 1920 г.

По повод годишнината ВМРО организира днес в столицата факелно шествие под наслов „Български марш – Долу Ньой!“. В него участие ще вземат депутати, членове и симпатизанти на ВМРО, българи от Македония и Западните покрайнини. Шествия ще има и в други градове на страната.

Още от рубриката

Проф. Славия Бърлиева: В цяла Европа катедрите по българистика се закриват за сметка на русистиката

Хиляда сто и петдесет години след успението на Св. Константин-Кирил Философ (14 февруари 869 г.) делото му не само е живо, но учени от редица страни все още изучават богатото му житие. Затова и днес – когато честваме представянето му пред Бога,..

публикувано на 14.02.19 в 10:01

Български майстори са строили Байракли джамия

Богата е историята на Самоков, за което свидетелстват и многобройните обекти, привличащи хиляди туристи. Още от създаването си през Средновековието градът се оформя като мултикултурно средище, в което съжителстват различни вероизповедания...

публикувано на 13.02.19 в 11:52

140 години от първия парламент на свободна България

На днешния ден се навършват 140 години от началото на дейността на Учредителното събрание на новоосвободената от Османско владичество българска държава. То е свикано на 10 февруари 1879 г. в Търново от императорския комисар княз Ал...

публикувано на 10.02.19 в 08:00