Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослава Таскова: „Децата с интерес усвояват различни умения, свързани с българската история“

В Кюстендил предлагат различен поглед към българските занаяти

Снимка

Един от най-великите светители и чудотворци на IV век, Свети Спиридон, бил прост по нрав, смирен по сърце и благ по живот, както е записано в житието му. Днес православната църква почита неговата памет.

В българските традиционни вярвания Св. Спиридон се приема за покровител на конете и едрия домашен добитък, но преди всичко той е патрон на различните занаяти и занаятчийски задруги. На неговия ден еснафът подлага на изпит и избира новите майстори, а в църквата се освещава мъжко животно, което колят за курбан в чест на светеца. На много места и днес занаятчиите отбелязват празника със същите ритуали и практики. А представителите на по-младото поколение, които са се докоснали до мъдростта и дълбокия смисъл на традициите, продължават да търсят пътища за тяхното „превеждане“ на съвременен език. Интересен календар на традиционните умения са направили в Регионалния исторически музей-Кюстендил. Според него всеки месец се организират детски работилници. През ноември децата са правили цървули (опинци) – вид традиционни обувки, характерни за целия Балкански полуостров. Вероятно това са били и първите обувки на хората по нашите земи – казва Мирослава Таскова, уредник в музея.

Снимка





Това са обувки, правени от кожа – пояснява тя. – Нямаме данни кога са започнали да ги изработват, нито каква е била формата им, но вероятно идват от дълбока древност и са изглеждали така, както са достигнали до нас. Занаятът се оформя в средата на ХIХ в., съществува повече от сто години и прекъсва в средата на миналия век, изместен от продукцията на фабриките – обувки и гумени цървули. Доколкото ми е известно, има фирми, които днес се занимават с изработване на цървули поради интерес от страна на фолклорни танцови формации и пр. От началото на 2015 г. нашият музей организира работилници за деца всеки месец.

Снимка

Темата за цървулите винаги е през ноември, тъй като тогава отбелязваме паметно историческо събитие – Сръбско-българската война от 1885 г., защитила правото на съединение на българския народ. Тогава България неочаквано е нападната от своята западна съседка. Очевидци на събитието разказват в спомени, че повечето от българските доброволци са били обути с цървули в онази люта зима. Независимо от това, извършват геройски подвизи на бойните полета. Ето защо решихме да показваме как се изработват цървули именно през ноември, припомняйки това знаменателно събитие. Установихме, че децата са наистина щастливи и с интерес усвояват различни умения, особено ако темата съчетава история и традиционни практики. Работилниците се посещават от 5-годишни деца до 17-18-годишни. Стараем се да адаптираме заниманията към всички възрастови групи и да търсим съдържателни теми.

Снимка

През януари изработваме униформи от Освободителната война (тогава е освободен градът ни), през юни правим кошници, имаме занимания по изработване на букви и старопечатни книги, изработване на старинни оръжия, правим мозайки по подобие на откритите артефакти от Древна Пауталия… Темата през декември е „Коледен стан“ и запознаваме децата с техниките при тъкачеството. Показваме и предметите, намерени по нашите земи, които свидетелстват за развитие на този занаят още през шестото хилядолетие преди Христа.


Снимки: личен архив

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30