Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката прекарва 20 години повече от живота си в трудова заетост в сравнение с преди две десетилетия

Снимка: БГНЕС
През последните десетилетия се удължава възрастта за пенсиониране на българската жена с 10 години, а като се добавят още десет години отлагане на раждането на първо дете, се оказва, че българката прекарва 20 г. повече от живота си в трудова заетост, като лишава себе си от майчинство, а детето от присъствие и топли майчини грижи. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи трайна тенденция за последните 10 години е и нарастващата средна възраст на жените за първо раждане на дете (вече над 33 г. и дори над 40 години). Само за една година – от 2016 г. до 2017 г., родените деца от жени на възраст над 40 навършени години от 1974 са достигнали 2108, като половината от тях (50,7 на сто) са от първо раждане. Трайното изместване на раждането в по-късна възраст се съпътства от репродуктивни проблеми и ограничаване броя на децата в семейството до едно. През последните години има и непрекъснато нарастващ брой на семействата с един родител, разпада се и патриархалният модел с подкрепа от баби и други членове на семейството в отглеждането на детето.

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев: България е имала, има и ще има велики воини

“ Народът ни винаги ще има памет за геройствата на българските генерали, офицери, сержанти и войници ”, написа във фейсбук страницата си служебният премиер Димитър Главчев по повод днешния Ден на храбростта и празник на българската армия. По думите..

публикувано на 06.05.24 в 10:21

Начало на Светлата седмица

На втория ден след Великден започва Светлата седмица – наречена така, защото Възкресението на Исус Христос символизира просветлението. В нея православната църква прославя Светите апостоли и Света Богородица. Тези седем дни носят просветление и..

публикувано на 06.05.24 в 09:55

Празнична програма в Националния военноисторически музей

В Деня на храбростта, който е и празник на Българската армия, Националният военноисторически музей отваря вратите си за желаещите да го посетят. С вход свободен от 10,00 до 17,00 ч. ще бъде достъпът до всички експонати. Освен постоянната..

публикувано на 06.05.24 в 09:05