Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалното образование не бива да бъде тема-табу за хората със зрителни увреждания



Нездравословното излагане на вредни за зрението лъчения, както и застаряването на населението, превръщат нарушеното зрение във все по-често срещан проблем, за който няма дълготрайно решение. Според статия, публикувана в специализираното медицинско издание The Lancet Global Health, броят на слепите по света нараства, като през 2020 се очаква да достигне до 38,5 милиона души, а до 2050 година – да се утрои до 115 милиона.


България не е щастливо изключение от тази тенденция. Принудени да приемат съдбата си, незрящите хора у нас често стават заложници в собствения си дом, заради непригодната за техните нужди градска среда. Наетите на работа са единици, а всички останали сякаш остават невидими. И все пак, надеждата, че отношението към хората с увреждания в България ще се промени, остава. За това свидетелстват опитите на някои млади предприемачи, приели за своя мисия възможността да накарат хора с подобни проблеми да повярват, че мечтите им могат да станат реалност. Именно вярата в мечтите отвежда двама незрящи младежи при Боян Симеонов и Васил Спасов. Молбата им е само една – да започнат да изучават музика. Откровеността и смелостта им кара Боян да ги представи на своите съмишленици в първото рок училище у нас, но и да помисли сериозно над възможността за разработване на специална програма за обучение по музика на хора със зрителни увреждания. Идеята не е нова за света, но в България реално никой не предлага адаптирано музикално образование за незрящи.

Боян Симеонов и Васил Спасов
Структурата вече е факт, а каква е целта ѝ и с какви средства ще бъде постигната, обяснява Боян Симеонов:

С помощта на програмата, по която искаме да работим, ще им позволим да учат музика като всички останали. За създаването ѝ са заимствани опит и модели от чужбина. Задачата ни сега е да успеем да ремонтираме един кабинет, в който да инсталираме необходимия за обучението софтуер и хардуер и да създадем менторска програма за нашите преподаватели, за да бъдат по-ефективни с тази група деца. Софтуерът включва използването на няколко програми, които ще позволят на децата да разпознават и четат нотите. За тази цел се използва Брайлов принтер за ноти, който ще им позволи да създават или репетират различни пиеси. Не искаме да разчитаме на феномени, които са родени с дарба, а да превърнем достъпа до музикално образование за незрящите в тенденция.

 

За да получат  необходимото финансиране, Боян и Васил описват идеята си под формата на проект, наречен „Виждам чрез музиката“ и кандидатстват по програма, подпомагаща реализацията на социални проекти. В периода 15 януари-3 февруари 2019 г. им предстои участие във финално гласуване, след което ще стане ясно кои 3 от одобрените 5 проекта ще получат средства.Желанието на двамата предприемачи е да завършат идеята си възможно по-скоро, за да могат всички да имат равен достъп до изкуството.



Според Боян шансът на младежите със зрителни увреждания да създадат нещо свое в сферата на музиката с помощта на таланта и знанията, получени от техните ментори, ще им вдъхне увереност, че могат да реализират всичко, което си пожелаят. Музиката е само една от хилядите теми-табу, превърнати от чуждото мнение в нещо невъзможно за хората с увреждания – споделя Боян Симеонов и се надява, че скоро клишетата за „невъзможната реализация“ на тези хората ще отпаднат, а те ще могат да заживеят като всички останали.

Снимки: rockschool.bg

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01