Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба разкрива тайните на антична Аполония

Снимка: sofiahistorymuseum.bg
Експонати от колекцията на Лувъра разказват историята на Аполония Понтийска (днешен Созопол). Световноизвестният френски музей изпрати у нас множество артефакти, сред които бронзова статуя на божеството Пан, фрагмент от плоча с воини, глинена плочка от остров Св. Кирик, датирана от края на VI и началото на V в. пр. Хр, бюст на жена, датиран към 120 г. сл. Хр. и др. Археологическите проучвания на Аполония  са започнати още през 1904 година от френския дипломат барон Жул Александър Дегран и продължават до ден днешен. Всички експонати са подредени в изложба, проследяваща историята на града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура и всекидневен живот. Тя съдържа над 500 артефакта, организирани според мъжките, дамските и детските занимания в ежедневието. Сред тях са ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни накити, пинсета и мида с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на различни животни и др. Домакин на експозицията “Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите” до 10 март 2019 година е Регионалният исторически музей-София.

Още от категорията

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31