Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишо Бъжев: „Акордеонът е моят верен приятел и сме все така неразделни“

Снимка: личен архивПрез 2018-а акордеонистът Мишо Бъжев тържествено отбелязва три важни годишнини: 80 житейски, 70 музикантски и 35 от тях, отдадени на звукозаписна дейност. Близо 100 са записите на видния музикант, регистрирани във фонда на Националното радио. Репертоарът му включва северняшки хора и ръченици, изсвирени в духа на традиционната музика на Средния Балкан. Инструменталната си техника той блестящо демонстрира и в по-новите записи на шлагери и балкански фолклор. Забележителна е неговата вярност към изпълнителския стил, характерен за Ловешко-Троянския край. А хората и ръчениците му веднага изкушават хороиграчите да се хванат заедно в общия ритъм.

Името на Мишо Бъжев е знаково за северняшката музика. Роден е в гр. Априлци, Ловешко и до днес продължава да свири на любимия си акордеон като солист, но и като ръководител и съпровождащ инструменталист на певчески групи в родния си край. Успява да култивира и у синовете си любов към музиката. Венци, макар с инженерно образование, пее в хор, а Христо е професионален музикант и е концертмайстор в духовия оркестър на Ловеч.

Мишо Бъжев споделя свидни моменти, маркирали музикантския му път:

От тригодишен свирех на устна хармоника, а моите другарчета и възрастните се хващаха на хората. По-късно свирих и на ръчна хармоника, но очите ми бяха обърнати към акордеона. Моят учител по геометрия също свиреше на акордеон. На 12 години вече имах акордеон и бях първият корепетитор на ученическия хор в нашия край. Животът ми протече и протича сега с моя верен приятел акордеона. Не съм се разделял с него и ще свиря, докато съм на този свят.



През 1953
г. Борис Карлов пристигнал в тогавашното Ново село (сега гр. Априлци) и попитал за най-големия музикант в този край. Посочили му моя вуйчо Георги Събчев – ръководител на три духови оркестъра по това време. Той го приел в дома си за цели 20 дни.Тогава успях два пъти да го слушам и много се вдъхнових. Той владееше много добре и мелодиката, и басовата част. Оттогава и аз се замечтах да свиря мои хора и ръченици, но да звучат по нашенски, по северняшки. По начин, който отразява бита, музиката на нашия Старопланински край. Имаше традиция в БНР на всяко първо число да се провеждат прослушвания за радио изпълнители. На 1 юни 1972 се явих и аз. След прослушването Коста Колев, който беше в комисията, ми каза:”Твоята нива е златна, но има плевели. Трябва да дойдеш при мен, за да ги отстраним. Ти си един бъдещ творец и от теб ще очакваме много записи”. След като одобриха три мои хора, на следващата година (на 14април 1973г.) ги записах. Първото бе „Право ловешко хоро“. За моятагодишнина в нашия областен вестник „Ловеч-прес“ излезе голяма статия със заглавие: “Мишо Бъжев – ловешкият Дико Илиев, навърши 80г.“. В клуба на дейците на културата се състоя тържество в моя чест. Участваха наши ловешки изпълнители: примата на старата градска песен Мария Петрова, Илиян Димитров, Илко Михов,добрият приятел акордеонист Нааби Али. Беше прекрасно тържество, продължавам да получавам поздравления от колеги и почитатели.

Още от категорията

Българският посланик във Вашингтон Георги Панайотов и проф. Сузана Клинчарова

Проф. Клинчарова дарява своите записи на Библиотеката на Конгреса в САЩ

Българската арфистка проф. Сузана Клинчарова ще дари на Библиотеката на Конгреса на САЩ цялото си творчество, с което ще стане първият български музикант, който прави такъв жест, съобщи във Фейсбук посолството на България във Вашингтон. Така..

публикувано на 14.05.24 в 08:15

"Изваяни" е първата самостоятелна песен на Боби Иванчев от дует "Авеню"

Борислав (Боби) Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Известен е като част от дует "Авеню", а сега първият му авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира, събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание", казва..

публикувано на 13.05.24 в 10:15

В Пловдив се открива XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

Елитни солисти и ансамбли ще участват в петнайсетото издание на международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, който се открива днес в Пловдив. Началото ще бъде поставено от големия български цигулар Светлин Русев. Той ще изпълни..

публикувано на 12.05.24 в 06:00