Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломати провокират младите българки да израснат като лидери на промяната

Снимка: БГНЕС
„Да, възможно е да сбъднеш мечтите си! Само трябва да опиташ!” – в това иска да убеди момичетата в ученическа възраст тематичен конкурс, организиран от британския посланик у нас Ема Хопкинс, с подкрепата на вицепрезидента Илияна Йотова. Апатията е най-тежката диагноза за обществото ни според Йотова и целта на националния конкурс „Посланик за един ден“ е да даде увереност на активните момичета, които не са се предали на апатия, а имат цели и мечти за бъдещето си. Искам да насърча всяко момиче на възраст между 15 и 19 години да вземе участие, защото конкурсът променя гледаната точка и е възможност за сбъдване на мечти – каза 17 годишната Блага Попчева – една от победителките в първото издание на инициативата през 2018 г.

Основното изискване е участничките да отговорят на един въпрос, като развият тезата си с не повече от 250 думи. А въпросът е: как бихте използвали своята лична сила и влияние като посланик, за да осъществите положителни промени в обществото? Нашата цел е да насърчим момичета от цяла България да бъдат по-амбициозни спрямо бъдещето си, а и да задълбочат своето чувство за социална отговорност – каза Ема Хопкинс:

Конкурсът „Посланик за един ден“ е организиран в сътрудничество с други посолства от дипломатическия корпус. Целта е да отбележим по новаторски начин Международния ден на жената. Инициативата ще приключи в София на 7 март, а победителките, заедно с посланичките и ръководителките на граждански организации, ще участват в едно обществено събитие на много високо равнище. Ще има и дискусии с редица изтъкнати ръководителки на граждански организации, включително и вицепрезидента Илияна Йотова, където ще акцентираме върху ролята на отделната личност, мотивацията и активността. Искаме да помогнем на бъдещите млади жени от цяла България да повярват в собствения си потенциал за реализация и промяна. Те трябва да знаят, че откъдето и да идват – от градове и далечни села, може дори да имат проблеми или да са със специални нужди, но всички те са равни, а на отговорни постове могат да разгърнат своята сила и да докажат потенциала си. Инициативата има и втора цел – да въведе момичетата в духа на работата, който са изградили жените-ръководители. Именно поради това правим връзката с посланичките на други държави например Азербайджан, Индонезия, Холандия, Албания.

Посланик Хопкинс сподели и личния си опит от миналогодишния конкурс, когато е прекарала един свой работен ден със 17 годишно момиче от гр. Вършец и е научила много за трудностите, които среща в живота си една българска девойка. По думите на Ема Хопкинс не само младите има какво да научат от дамите-дипломати. Вицепрезидентът Илиана Йотова също сподели своите впечатления от инициативата „Посланик за един ден“:

Порази ме свежият поглед на тези момичета върху проблеми, които са много тежки – например за равенството между половете, за младите – как търсят мястото си в живота, как осигуряват кариерата си, особено в по-малките и отдалечени краища на България. Нашата кампания с посланик Ема Хопкинс ще продължи и през следващите месеци. Тя е сред хората, посветили голяма част от своята работа в защита на човешките права, борбата срещу насилието над жените, трафика на хора и организираната престъпност – нещо различно от дипломатическата сфера, в която също така тя много успешно работи. Освен озлоблението, отчуждението и егоизма, икономическата криза от 2008 г. не роди нищо ново. На преден план излизат проблемите с уязвимите групи и изолирането на ромските училища в България. Страхът за собственото ни оцеляване измести понятия като солидарност, съпричастност, принадлежност.

Условията на конкурса „Посланик за един ден“ са подробно разяснени на страницата на Британското посолство.

Още от категорията

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас /или на територията на ЕС/, могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20