Вино и веселие под егидата на Бог Дионис

Снимка: strumyani.org

През февруари много български селища са „стоплени” от празници на виното. Югозападна България– със своя топъл, мек климат, погален от повеите на беломорския вятър, е сред водещите области в лозарството и винарството в България. 22-годишният Петър Михов бе коронясан за Цар на виното на Празника на боговете и виното, който се проведе за 27-и път в с. Илинденци, община Струмяни. А тази събота и неделя празниците на виното продължават в с. Делчево, скътано в полите на южен Пирин. „Златен грозд” е името на фестивала на виното от другата страна на планината – в Мелник. По време на виненото изложение всички гости могат безплатно да се насладят на мелнишкото вино, от което според историята дори Уинстън Чърчил е пил някога с удоволствие. Организаторите от община Сандански и сдружение "За Мелник" са поканили всички винопроизводители от региона да се включат и в традиционния конкурс за най-добро домашно вино от сорта "Широка мелнишка лоза" и вино "Букет". Богата фолклорна програма, поднесена от местни и гостуващи самодейни състави, ще превърне 8-ото издание на «Златен грозд» в истински празник на виното и любовта.

Още от категорията

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна..

публикувано на 19.10.19 в 10:10

Българските ученици са сред най-силните на международни олимпиади по природни науки

София Тех парк е домакин на инициативата Science bricks − Наука с кауза. Целта е да се популяризират постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. На една сцена се представят водещи учени със своите интересни открития и хипотези,..

публикувано на 19.10.19 в 08:05

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00