Вино и веселие под егидата на Бог Дионис

Снимка: strumyani.org

През февруари много български селища са „стоплени” от празници на виното. Югозападна България– със своя топъл, мек климат, погален от повеите на беломорския вятър, е сред водещите области в лозарството и винарството в България. 22-годишният Петър Михов бе коронясан за Цар на виното на Празника на боговете и виното, който се проведе за 27-и път в с. Илинденци, община Струмяни. А тази събота и неделя празниците на виното продължават в с. Делчево, скътано в полите на южен Пирин. „Златен грозд” е името на фестивала на виното от другата страна на планината – в Мелник. По време на виненото изложение всички гости могат безплатно да се насладят на мелнишкото вино, от което според историята дори Уинстън Чърчил е пил някога с удоволствие. Организаторите от община Сандански и сдружение "За Мелник" са поканили всички винопроизводители от региона да се включат и в традиционния конкурс за най-добро домашно вино от сорта "Широка мелнишка лоза" и вино "Букет". Богата фолклорна програма, поднесена от местни и гостуващи самодейни състави, ще превърне 8-ото издание на «Златен грозд» в истински празник на виното и любовта.

Още от рубриката

Българското училище в Лисабон ще посрещне Великден с боядисани яйца и козунак

Да познаеш родината си чрез неуверено произнесените първи думи, чуждите свидетелства, уроците и след това с въображаема четка да я нарисуваш в цветове. Училището на хиляди български деца по света изглежда въодушевяващо и дори вълшебно. В него те..

публикувано на 25.04.19 в 08:00

Нетрадиционните великденски яйца, сътворени от български майсторки

Яйцата са неизменен символ на светлия празник Великден. Някогашните традиционни технологии на „изписване” се възраждат, появяват се нови, а сръчните ръце на българските майсторки неуморно творят, превръщайки яйцата в произведения на изкуството. В..

публикувано на 25.04.19 в 08:00

Ива Михайлова: Православните също могат да участват на събитието за мир на площада

Посещението на папа Франциск в България ще премине под знака на мира – Светият отец избра за мото на апостолическото си пътуване “Мир на Земята”, заимствайки заглавието на енцикликата Pacem in Terris на “българския” папа Йоан XXIII. От..

публикувано на 24.04.19 в 11:32