Вино и веселие под егидата на Бог Дионис

Снимка: strumyani.org

През февруари много български селища са „стоплени” от празници на виното. Югозападна България– със своя топъл, мек климат, погален от повеите на беломорския вятър, е сред водещите области в лозарството и винарството в България. 22-годишният Петър Михов бе коронясан за Цар на виното на Празника на боговете и виното, който се проведе за 27-и път в с. Илинденци, община Струмяни. А тази събота и неделя празниците на виното продължават в с. Делчево, скътано в полите на южен Пирин. „Златен грозд” е името на фестивала на виното от другата страна на планината – в Мелник. По време на виненото изложение всички гости могат безплатно да се насладят на мелнишкото вино, от което според историята дори Уинстън Чърчил е пил някога с удоволствие. Организаторите от община Сандански и сдружение "За Мелник" са поканили всички винопроизводители от региона да се включат и в традиционния конкурс за най-добро домашно вино от сорта "Широка мелнишка лоза" и вино "Букет". Богата фолклорна програма, поднесена от местни и гостуващи самодейни състави, ще превърне 8-ото издание на «Златен грозд» в истински празник на виното и любовта.

Още от рубриката

Влогърите в помощ на децата и тийнейджърите

Децата и тийнейджърите се интересуват от най-различни неща и е естествено в днешния дигитален свят да търсят отговорите в Интернет. Възможно ли е информацията да бъде представена атрактивно, чрез видеа, а в тях да присъства образователен и..

публикувано на 21.02.19 в 13:27

27 години от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия

Дирекцията на Националния парк /НП/ „Рила” отбелязва 27 години от обявяването на парка за защитена територия. Той е разположен в централните и най-високи части на Рила планина, на територия с обща площ над 81 046 хектара. Създаден е на 24.02.1992 г.,..

публикувано на 21.02.19 в 12:05
Малката базилика в Пловдив

Цитат от „Хамлет“ звучи на 32 езика в Пловдив

„Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът“ е цитат от една от най-популярните пиеси на Шекспир „Хамлет“. Именно той ще прозвучи на 32 езика в Малката базилика в Пловдив по повод Международния ден на майчиния език, който отбелязваме на 21 февруари...

публикувано на 21.02.19 в 11:34