Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите обединяват усилия в защита на медиците от зачестилите прояви на агресия

Снимка: БГНЕС

Зачестилите случаи на нападения и побой над лекари от страна на техни пациенти през последните месеци, подтикнаха Българският лекарски съюз (БЛС) да рестартира своята кампания срещу насилието над медици, с която казват, че „Да спасяваш е призвание – не заслужава наказание!”. Новата инициатива насочва вниманието на обществото към добрите примери от лекарската практика и е под мотото "Добрата дума лекува".

От началото на тази година са регистрирани 114 случая на вербална и осем на физическа агресия в центровете за спешна медицинска помощ. Според данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи най-често нападани са именно екипите на Спешна помощ, на следващо място са медицинските специалисти от кабинетите, в които се оказва спешната помощ.

Не минава и ден напоследък, без агресия срещу наши колеги. Нечовешко е да посегнеш на някой, който е дошъл, за да те спаси, да ти даде помощ и да ти облекчи състоянието – казва д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

Доста от хората, които са проявили физическа агресия срещу медици, минават само с условни присъди и глоби. Другото, което в момента предприемаме, за да има повече сигурност за колегите при изпълнение на служебните задължения, е монтирането на наблюдателни охранителни камери. Те ще са само в спешните центрове, а в момента се анализират нуждите, т.е. колко камери и къде трябва да бъдат поставени. Знаейки че има охранителна камера, която заснема, това ще възпира агресорите.

И посоката е, че добрата дума е важна част от решението на този проблем със зачестилите прояви на агресия над медици. На нас – лекарите, понякога ни е много трудно, работим в тежки условия, с много голямо напрежение, изложени сме на голям стрес. Въпреки всичко, по-голямата част от медицинският персонал е с голям опит и съумява да намира добрата дума, за да успокои и даде надежда на пациентите – казва проф. Николай Габровски, зам.-председател на  Българския лекарски съюз.

Снимка
Тъжната истина е, че въпреки добрата дума, ние биваме подложени на агресия. Въпреки това ще продължаваме да си вършим съвестно задълженията и да бъдем внимателни в отношенията си. В тази връзка, като част от настоящата кампания, БЛС обявява фотоконкурс, с който ще се представят взаимоотношенията лекар-пациент, отношенията между лекарите и напрегнатото ежедневие в лекарската професия. Събирането на снимки ще продължи около месец, след което те ще бъдат изложени на централно място в София. Надяваме се така да дадем повод на много хора да се замислят какво представлява лекарският труд и дали заслужават медиците да бъде подложена на агресия. За мен е обнадеждаващ фактът, че сега обединяваме усилията си всички възможни институции и съсловни организации, за да се противопоставим на това варварство. Истината е, че няма една единствена мярка, която да даде добър резултат. Насилието над лекари, тази уродлива форма на агресия, всъщност е израз на цялостна повишена склонност към агресия и нетолерантност в обществото ни. Аз мисля, че трябва да се противопоставяме на всички форми на агресия, не само на тази срещу лекарите. Агресията е навсякъде около нас и ние – институциите и лекарите, трябва да направим всичко възможно, това явление да бъде ограничено. Колкото и да се опитваме, никой не може да замени ролята на семейството. Според мен, много родители са решили, че телевизията и компютрите са достатъчни, за да осигурят доброто възпитание на децата им. Аз мисля, че това в крайна сметка води до склонност към агресия,
категоричен бе проф. Николай Габровски.

Снимки: mh.government.bg и blsbg.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25