Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Мюриел Берсе Коен: България е страна, в която си дават среща разнолики култури

Снимка: ©FDFA

Очарова ме сливането на културите  това е страна, в която различните светове се преплитат. В центъра на София виждаме православни храмове, католическа църква, джамия, синагога наедно с политическите институции. Чрез тези сгради придобиваме реална представа за всички културни влияния през годините. Това е много интересно и смятам, че представлява едно от големите богатства на България.

Такива са първите впечатления за България на Н. Пр.Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария у нас. С нея разговаряме за допирните точки между двете страни и дългогодишното българо-швейцарско сътрудничество.

В момента Швейцария е осмият по големина инвеститор в България, а Българо-швейцарската програма за сътрудничество финансира приоритетни за страната ни области като образованието, социалното подпомагане, подкрепа на гражданското общество, обществената сигурност, екологията и др. Общата стойност на проектите възлиза на 76 млн. швейцарски франка, като по този начин Швейцария допринася за намаляване на икономическите и социални разлики между новоприетите страни-членки на Европейски съюз и останалите държави в него. Сред тях е и проектът „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“ или накратко ДОМИНО/DOMINO, the Bulgarian abbreviation for dual education for the modern needs and requirements of the society/, който съчетава швейцарския опит с добрите традиции на българското професионално обучение. По думите на посланик Берсе Коен образованието е сред основните фактори за икономическия растеж, а в България все повече образовани млади хора напускат страната:

Един от големите проблеми е липсата на квалифицирана работна ръка – отбелязва г-жа Мюриел Берсе Коен . – Затова е много важно хората, които остават да бъдат образовани и професионално подготвени, за да могат да участват в икономическото развитие на страната. Защото демографската криза спира развитието на България.

Едно от решенията на този проблем е социалното приобщаване на малцинствата чрез качествено предучилищно и начално образование.

Една държава няма как да се развие икономически, ако остави необразовано част от населението си, което нараства с бързи темпове. Затова е в интерес на всички то да има достъп до образование още от ранна детска възраст. Ние имаме подобна ситуация в Швейцария където една четвърт от населението е чуждестранна. Много деца не говорят у дома на френски или немски и ако не ходят на детска градина, където могат лесно да научат езика на страната, после имат проблеми в училище. Затова много се радвам, че Швейцария помага на България в това отношение чрез програмата „Здраве и образование за всички“– ЗОВ./ ZOV Programme – Healthcare and Education for All/

Казват, че България прилича на Швейцария…

Имаме една допирна точка и това е природата. Швейцария е малка страна и три четвърти от територията ѝ е планинска. Много планини и долини и всяка има своите особености и традиции. Това го има и тук. Швейцарците са много привързани към природата и нейното съхранение, защото осъзнават, че страната е малка и трябва да я опазват. Красивата природа ни свързва. Сред програмите ни за сътрудничество има и проекти в подкрепа на околната среда и грижата за нея. Природата трябва да се съхранява, затова е важно да се намери общото между икономическия растеж, инфраструктурното развитие и опазването ѝ. А това е голямо предизвикателство навсякъде в днешно време, защото планетата е отесняла.

Швейцария е сред страните с най-развити зимни спортове, която често избираме за пример, когато стане дума за инвестиционни намерения в българските зимни курорти:

Преди 40 -50 години не бяхме толкова чувствителни по отношение на опазването на природата. Построихме неща, които сега бихме направили различно, обяснява посланик Берсе Коен. Вече не искаме да строим големи сгради в планината. Хората, които отиват на ски ваканция нямат желание да попаднат отново в градска среда. Имат си я през цялата година и искат да прекарат почивката си в защитено място с чист въздух, в малки планински вили. Нагласите се промениха и затова мисля, че сега в България това е най-ценното – съхранената природа. Именно девствената природа, богатото биоразнообразие, които не се срещат другаде, привличат чуждестранните туристи. Това е предимството ви пред останалите туристически дестинации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05