Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баба Марта в Милано говори на български ... и не само!

Българи, румънци, молдовци и македонци ще приветстват пристигането на пролетта с „Балканска пролет в бяло и червено“. Празникът ще се състои в Милано на 24 февруари и е посветен на първи март - денят, когато закичваме любимите си хора с амулет за здраве, изработен от бели и червени конци. В България той се нарича „мартеница“, в Румъния и Молдова „марцишор“, а в Северна Македония „мартинки“. През 2017 година „мартеница“-та е вписана в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството, след колективна номинация от четирите държави – факт, който провокира балканските общности в Милано да организират общ празник.

На практика, в началото това бяха работилници за мартеници на Българското училище в Милано. След предложението за вписване на мартеницата като нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, по
идея на адв. Мария Ганчева – зам.-председател на нашия център, решихме да разширим тези лаборатории и към другите нации, които споделят тази традиция, каза Гергана Христова, председател на езиков и културен център “Тук България “ и българското неделно училище в Милано.



За трета поредна година балканският празник се организира в сътрудничество с итало-румънския културен център – Милано, молдовската асоциация „Ватра Неамулуй“ – Милано и македонската културна асоциация „Каменния мост“. Събитието ще премине под патронажа на Общината на Милано и генералните консулства на България, Румъния и Молдова в италианския град. Жури ще избере най-хубавите мартенички, изработени от деца с помощта на експерти от четирите културни асоциации и родителите от българското училище. Празникът ще завърши с лаборатория по български народни танци, под вещото ръководство на фолклорна група “Веселие”.




„Балканска пролет в бяло и червено“ е замислен като наситен със събития ден – ценен урок за нашите деца по солидарност и споделянe на общите културни ценности и традиции на балканските общности в Милано. Това е начинът, по който това наследство може да продължи да се предава от поколение на поколение, като свързва дълбоките корени с космополитното усещане за общност, казват организаторите.

Снимки: FB Centro linguistico e culturale Qui Bulgaria



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01