Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизайнерката Красимира Стойнева покори Лондон с тоалети от коса

Дизайнерката Красимира Стойнева открива косата като материал, богат на възможности, още в художественото училище в родния си Пловдив. Ала развихря фантазията си години по-късно – когато студентите по мода в университета в Източен Лондон получават задачата да експериментират с нетрадиционни материи и цветове. Тогава ѝ хрумва, че може да използва изкуствена коса вместо животински пух и идеята ѝ бива приета с ентусиазъм от преподавателите. Така косата се превръща в запазената ѝ марка и постепенно я отвежда до престижни сцени, сред които Седмицата на модата в Лондон.


Рисуване, подстригване, къдрене - така правя своите дизайни – разказва Красимира Стойнева. – Много хора и преди са използвали коса, но при мен специфичното е, че рисувам върху нея, правя щампи. Богатството на цветовете пък позволява да се измислят нови и нови неща.

Креативността и свободата ѝ да тръгне по неотъпкана пътека е забелязана още в университета и Красимира печели наградата на списание “Vogue” – MuseeXVogueTalents – YoungVisionAward. Признанието ѝ отваря множество врати – получава спонсорство за нова колекция, пътува до Индия и модни столици по света.

СнимкаКолекцията, с която ги впечатлих, беше последната ми като студентка и беше избрана да открие шоуто на университета – спомня си Красимира. – И, да, косата винаги е присъствала, защото тя е моят начин на творене. На тях им хареса новата комбинация, смелостта в цветовете, въобще смесването на различни материи, сред които и ръчно изплетени неща от България. Колекцията ми беше много богата на принтове, свързани с различните народи и етноси от цял свят - един голям “миш-маш” на култури. Моето вдъхновение за нея дойде от Лондон, който е странно цветен откъм хора, култури, разбирания.

Сред пъстротата на този космополитен град младата дизайнерка среща и своите “Бъдещи кралици”, за които създава първата си колекция. С нея исках да покажа, че съм смело момиче, което дерзае, желае, мечтае, но и че всяка жена може да бъде кралица, стига да работи върху това, заявява тя. За тоалетите се вдъхновява от певицата Риана, която си представя в ярки цветове. И задължително щастлива – защото дамите, мечтаещи си за корона, излъчват, като дрехите ѝ, нотка щастие, веселие.


Дълго време се чудих защо съм толкова ярка, толкова дръзка с цветовете – защото някои от моите тоалети не са предназначени за всеки, нито могат да се носят във всекидневието – споделя Красимира. – И установих, че отдавна съм държала в себе си един глас, който не е можел да се изяви свободно. Всъщност дрехите ми помагат да се изразявам, те ми дават смелостта да бъда дръзка.

Като мечтите ѝ – да основе модна империя, която трите ѝ деца един ден да наследят. Засега дизайнерката развива марката си от Лондон, където преподава мода в някогашния си университет и тоалетите ѝ се продават в най-елитните бутици. Но с едното си око гледа и към България, защото би искала да си дойде у дома. И вече хвърля камъчета по обратната пътека, кореспондирайки си с български фабрики, които да изработват нейните неща. В близък план пък ѝ предстои да преподава в още един лондонски университет, отново да участва в Седмицата на модата в британската столица, да пътува до Ню Йорк, Лос Анджелис...

Според мен е много важно да намериш себе си и това, което обичаш да правиш – обобщава българката. – Трябва да експериментираш, да търсиш нови неща и не бива да се спираш, защото тогава ставаш посредствен дизайнер. Затова е важно постоянно да се впускаш в неизвестното, ако искаш да бъдеш откривател.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш..

публикувано на 26.04.24 в 12:05