Кандидати от всички сфери на бизнеса премериха сили в надпреварата за инвеститор на 2018 година

Автор:
Снимка: БТА

Общо 16 компании достигнаха до финала на конкурса „Инвеститор на годината“ за 2018 година. Кандидатите за приза бяха над 90 от всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, науката и др. Какви са критериите, по които са избрани победителите в отделните категории и с какво бизнес климатът у нас предразполага инвеститорите, обяснява изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции – организатор на конкурса, Стамен Янев:

Критериите, по които бе избран инвеститорът на годината, бяха обем на инвестицията, нови работни места, присъствие в общината, където оперира, значимост за развитието ѝ, подобряването на социалната среда. Бизнес климатът у нас е много положителен. Все повече български бизнеси разширяват своя обем, а интересът на чуждестранните инвеститори е все по-голям. Всички условия, които предоставя българската държава – политическа и икономическа стабилност, геостратегическо присъствие, талантливи млади хора и същевременно добра данъчна система, както и множество насърчителни мерки, водят до резултатите, които имаме, а именно над два пъти увеличение на инвестиционните проекти в сравнение с 2017 година.

Такъв ръст според Янев се наблюдава в сферата на автомобилната индустрия, логистиката, транспорта и IT-сектора.

Една от важните награди в рамките на церемонията „Инвеститор на годината“ беше тази за „Инвестиция в човешкия капитал“. С нея бе отличена компанията Visteon Electronics, специализирана в производството на високотехнологична автомобилна електроника. Нейни клиенти са доказани американски, немски, японски и корейски лидери в автомобилостроенето. Директорът на компанията Иван Михайлов определи инвестицията в хората като ключова за бизнеса, тъй като именно те са посланиците на фирмата пред нейните клиенти.

Голям интерес предизвика и наградата в категория „Стартъп“, с която отличиха компания, откриваща нови лекарствени молекули, които да се използват за терапия на различни онкологични, неврологични, сърдечно-съдови и редки заболявания.

„Микар иновейшън“ инвестира от три години в откриването на нови лекарствени молекули, казва Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на компанията. Пътят ни е много ясен – крайният клиент са големите фармацевтични компании. За нас е важно да успеем да лицензираме и докажем ползите от тази молекула пред някоя голяма компания, която да я купи и да продължи изследванията върху нея.

В момента портфолиото на компанията съдържа 10 нови лекарствени молекули на различен етап на доказване на тяхната ефективност. В най-напреднал стадий са тези за хронична болка, рак на панкреаса и мелазма, които влизат в етап на предклинични изследвания.

В деня, в който взе наградата за стартъп на годината, компанията имаше 30-минутно представяне в рамките на дискусия в областта на изкуствения интелект и приложението му при откриване на нови лекарствени молекули на биотехнологичен форум в Базел. Участие в него вземат всички големи фармацевтични компании, което е предимство за създаването на нови контакти, връзки и бъдещи сътрудничества.

По време на церемонията бяха раздадени и награди в категориите „Инвестиция на зелено“, „Инвестиция в разширяване на бизнеса“, както и за най-успешна община. За такава бе обявена Враца, която получава това отличие заради упоритата работа на общината за превръщането на града в атрактивна дестинация за инвестиции. Трима големи инвеститори са избрали Враца, за да разширят своите производства, а в момента се водят преговори с още двама.

Призът Инвеститор №1 на 2018 година стана притежание на международната верига за продажба на дребно на стоки за дома JYSK. Нейната история започва през 1979 година, когато компанията отваря първия си магазин във втория по големина град в Дания – Орхус. Днес компанията разполага с повече от 2700 магазина в 51 държави по света, сред които е и нашата страна. С общ размер на инвестицията си в България от 200 млн. лева и разкрити 300 работни места компанията подпомогна страната ни да затвърди мястото си на инвестиционната карта на Европа.

Още от рубриката

Конкурентните предимства на България на Балканите

На фона на останалите балкански съседи България е едно добро място за инвестиции, смята старши икономист ът в Института за пазарна икономика Калоян Стайков. А когато правят комплексната оценка за страната , инвеститорите са много..

публикувано на 09.05.19 в 12:35

Проф. Емилия Ченгелова: Всеки четвърти българин се труди в сивата икономика

Между 25 и 30 на сто от всички българи участват в сивата икономика, показва изследване на БАН. Според учените колкото по-слабо развита е дадена икономика, толкова повече предпоставки има за прилагането на сиви практики. Както е известно, България..

публикувано на 23.04.19 в 11:10

Политизирането на енергийните проекти поражда проблеми в сектора

Политизирането на проектите в областта на енергетиката е крайно време да се намали – около това мнение се обединиха енергийни експерти от България, Турция, Сърбия и Русия на дискусия в София за развитието на газовите проекти на Балканите...

публикувано на 22.04.19 в 11:37