Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Медени звънчета“ – школа за култивиране на вкус, познание и любов към народната песен

Снимка: samokov365.com

На 29 март детската вокална група „Медени звънчета“ към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ в Самоков празнува 25 години от основаването си. Празничният концерт е в читалище „Отец Паисий“ в града. В честването ще се включат настоящи и бивши участници. Сред тях ще бъде и известната народна певица Величка Чаушева, която е от първото поколение на формацията, както и инструменталисти, завършили музикалните паралелки в училището.

Детската вокална група „Медени звънчета“ има специално място в сърцето ми. Тя е символ на любов към изкуството, чрез нея успях да се докосна до божествената магия на многогласното пеене… Досегът ми с фолклора беше повратна точка в моя живот, той стана моя професия… Благодаря за възможността да бъда част от тази формация, за прекрасните моменти, които изживяхме заедно – споделят някои от порасналите певици в специалния вестник, отпечатан по празничния повод.


Многобройни са и възторжените думи на благодарност към Даниела Георгиева – основател и ръководител на формацията. Завършила класическото си музикално образование в музикалното училище “Веселин Стоянов“ в Русе и АМТИИ – Пловдив, тя десетилетия живее в красивия град, разположен в полите на Рила. След като постъпва като учител по музика в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, Даниела основава детската вокална група. Получила е голямо признание като специалист и редица награди, сред които отличието „От учителя с любов“ на Министерството на образованието. Ето какво сподели Даниела Георгиева за работата си с децата от „Медени звънчета“ и за предстоящия тържествен концерт.

От 1991 към нашето училище се откриха паралелки по изкуствата и с разширено изучаване на музика. Сформирах група, с която първоначално изпълнявахме училищни песни, по-късно реших да опитам и с обработения фолклор. Децата бяха нотно грамотни и моят съпруг, професионален гайдар, направи тригласни песни, които се харесаха и на мен, и на децата. През 1993-94г. започнахме целенасочено да се занимаваме с фолклор, да изучаваме особеностите на песните. Имах предпочитания те да са от Шопския край. Аз съм от Велико Търново и шопското звучене, което открих в Самоков, много ме впечатли. Помогна ми това, че близо 19 години бях ръководител на ЖПГ-с. Говедарци, където чух типичното старинно пеене на жените, а и често се налагаше да пея с тях втори глас. Сега, като се връщам назад, виждам, че 90 на сто от песните в репертоара са от Говедарци – свързани са с обичаите, песни на хоро и др. Много ми допада типичното двугласно пеене, тези секунди, дисонанси, провиквания, които правят нашите изпълнения забелязани и успешни. Аз избрах групата да се нарича „Медени звънчета“ – име, което в годините достойно защитаваме. На международния фолклорен конкурс „Фолклор без граници“-Добрич/Албена се явихме за първи път през 2011 г. Бяхме отличени от журито с първа награда. Успех имахме и на международния фестивал „Италианска магия“ в Римини през 2011 г. В последните 4-5 години винаги получаваме призови места на националните конкурси: „Пиленце пее“-София, етнофест „Децата на Балканите“-Хасковски минерални бани. Чувствам се удовлетворена от работата ни. Често се случва 11-12-годишни деца да дойдат при мен и само след 2-3 месеца работа вече да са готови за сцена. Някои от тях дори не са слушали народна музика преди това, а в един момент стават познавачи и пеят от душа и сърце. Всички, които дойдат на концерта, ще се убедят в това – и бившите участници, и настоящите са вдъхновени изпълнители, обичат фолклора на родния си край, той е част от живота им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30