Митологичният, чувствен и духовен свят на Дончо Дончев

Митология и еротика се преплитат в новата изложба на Дончо Дончев, подредена в столичната галерия Валер. Търсещата натура на художника разкрива един свят, изпълнен с контрасти. Дончо Дончев е роден през 1974 г. в Габрово. Започва да изучава изобразително изкуство в Средното xудожествено училище в Трявна – център на възрожденска художествена школа, която води началото си от XVII век. Може би оттам идва интересът му към старинното. Любими теми на Дончо Дончев са конят с неговата сила, вихреност и благородство, арлекини, клоуни и митология, вакханалии, бикове, женски фигури. От 2000 година той работи в ателието си в София и пътува за представяне на проектите си в Европа. Негови творби са излагани в Цюрих, Берн, Лихтенщайн, Лайпциг, Виена, Брюксел, Истанбул, Измир и др.

Още от рубриката

Седем букви от българската азбука носят в Париж послание за нашия дух и култура

Една година след появата на „Скритите букви“ в София, съвсем естествено инициативата прерасна в „Българските букви“, пътуващи в Европа. Проектът е изпълнен по идея и дизайн на художника Кирил Златков и е сбор от 12 пейки, направени под формата на..

публикувано на 23.07.19 в 12:30

Най-голямата художествена галерия в Пловдив прие първите си посетители

Европейската столица на културата Пловдив се „сдоби“ с най-голямата си досега художествена галерия, наречена „Капана“. Изложбената зала на две нива, с обща площ 1000 квадратни метра, е оборудвана по всички съвременни изисквания. Според..

публикувано на 21.07.19 в 09:05

Българското оперно изкуство – без лятна ваканция

За 4-ти път в Белоградчик започва ежегодният оперен фестивал, представян от Софийската опера и балет „Опера на върховете – Белоградчишки скали“. Тези прочути скали са може би най-подходящият декор за „Ездата на Валкириите“ от Вагнеровия „Пръстен“...

публикувано на 20.07.19 в 08:30