България пред ожесточена кампания за изборите на нов Европарламент

Снимка: БГНЕС

В петък, 26 април, в България започва предизборната кампания за депутати в Европейския парламент. Самите избори  ще се състоят на 26 май и са четвърти за страната, след тези от 2007, 2009 и 2014 година . За 17-те мандата, които ѝ се полагат в законодателния орган на ЕС, ще се борят 15 партии, 7 коалиции и 9 независими кандидати. Очертава се надпреварата да е напрегната и дори ожесточена. Не само заради високия брой претенденти.

Делейки изпълнителна власт в страната с коалицията „Обединени патриоти“, за изборите на евродепутати ГЕРБ се съюзи със СДС, земеделската политическа партия „Никола Петков“ и десноцентристката партия „Обединени земеделци“. В дясното политическо пространство това предизвика смут, а „Движение България на гражданите“ дори се отказва от участие в предстоящата надпревара, за да не се стигне до поредна „братоубийствена битка между десни партии“.

Политическите сили от  коалицията „Обединен патриоти“ ще се борят за мандати в ЕП отделно една от друга. От ВМРО твърдят, че след провала на опитите за съвместно явяване с патриотичните сили ще разчитат на подкрепа от патриотично мислещите хора. Поради това включиха в изборната си листа независими представители от т. нар. „цивилна квота“. НФСБ за евроизборите се обедини с малко известната формацията „Средна европейска класа“ и ще се явят на вота под името „Патриоти за Валери Симеонов“. „Атака“ се регистрира като самостоятелен участник в последния момент, изчаквайки да види дали ВМРО няма да склони за съвместно участие. Според „Атака“, за провала на опитите за съвместно участие на патриотичните сили е виновен НФСБ, а ВМРО просто не е посмяла да се съюзи с нея.

Левите сили ще се явят на изборите като коалиция „БСП за България“. БСП преживява трудна вътрешна ситуация. Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев щеше да остане извън листата, изготвена от Изпълнителното бюро на партията, ако за включването му не се беше застъпил специален пленум. Пренареждането на листата някои квалифицират като бламиране на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Само ДПС отива на предстоящите избори монолитно и ако с нещо листата му силно впечатлява, то това е младата възраст на част от кандидатите му за евродепутати, която е около 30 години.

Но предизборната кампания стартира и в момент на остри напрежения между основните субекти на вътрешнополитическия живот. Скандални обвинения от ляво за придобиване на имоти на съмнително ниски цени доведоха до серия от оставки сред управляващите. Появиха се обвинения и към изтъкнати представители на левицата. Тази картина към момента на старта на предизборната кампания кара експерти и политически наблюдатели да допускат, че в битката за места в ЕП ще надделеят не европейски, а вътрешнополитически теми, при това с отрицателен привкус.

Като цяло се очаква висока изборна активност. Скандалите от т. нар. серия „апартаментгейт“ отнеха първоначалния превес на ГЕРБ и заедно с изборните си съюзници тя набира подкрепа от 31.5 процента срещу 32.1 на сто за БСП. ДПС има подкрепа от около 11 процента и е третата формация, която със сигурност ще има евродепутати. Към момента на започване на предизборната кампания няма друга формация, която да достига минимума от 5,88 на сто от гласовете, необходим за спечелване на мандат в ЕП. Все пак наблюдателите отчитат, че това е само временно съотношението на силите, което в хода на самата изборна кампания може да се промени.

Предизборната кампания за членове на ЕП в България приключва в 24.00 часа на 24 май 2019 г.

Още от категорията

Посланик Улусой: Анкара е доволна от реакциите на София около ситуацията в Сирия

Седмица след като Турция предприе третата си военна операция в северната част на Сирия, този път западно от река Ефрат, тревогите във връзка със създалата се усложнена ситуация станаха причина за извънредно събиране на Съвета по сигурността към..

публикувано на 16.10.19 в 11:02

България е за незабавно приключване на операцията в Сирия

Свикан по спешност от премиера Бойко Борисов, Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди усложнената ситуация в Сирия и произтичащите за България рискове от нея. След като информира президента Румен Радев за обсъждането, премиерът..

публикувано на 15.10.19 в 13:07

България – Северна Македония: медиите срещу езика на омразата

Едно от условията на София за да подкрепи интеграцията на Северна Македония в ЕС е македонските медии да прекратят езика на омразата спрямо България. В Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство се казва, че медиите в двете страни ще..

публикувано на 11.10.19 в 13:13