Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се случаите на морбили в Европа и България

Снимка: newscientist.com

Над 80 000 са разболелите се през 2018 година от морбили (дребна шарка) европейски граждани. Повече от 70 са смъртните случаи вследствие на заболяването, което е с 33 повече от предходната 2017 година, съобщават Световната здравна организация и Европейският център за превенция и контрол на болестите. Представителите на двете организации са обезпокоени, тъй като броят на заразените продължава да нараства и в началото на настоящата година в страни като България, Франция, Полша, Чехия, Белгия и Ирландия. Дребната шарка е заболяване, което е възможно да протече с усложнения. Най-често те са свързани с части от отделителната система, слуха, белите дробове и мозъка, а смъртността от подобно заболяване е 1 на 1000. При бременните, заразени с морбили, съществува риск да загубят плода или детето да се роди недоносено. Неврологичните проблеми, предизвикани от прекарана дребна шарка пък, могат да се изявят години по-късно. Затова епидемиолози съветват всеки, който няма алергии, имунни заболявания или други противопоказания, да се ваксинира, за да предпази както себе си, така и околните, които по една или друга причина не са имунизирани.

По повод Европейската имунизационна седмица (24-30 април) беше изнесена актуална статистика, която показва че случаите на морбили в България са 497. Най-много – 146, са болните в София-област. Затихва огнището в Благоевградска област, но се разраства в София-град и София-област. Макар гражданите до 18-годишна възраст да са с покрити от държавата здравни осигуровки и ваксините да са включени към тях, има неваксинирани деца и подрастващи, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев:

7 на сто от децата не са получили първата си ваксина за морбили на 13-месечна възраст, а 13 процента не са получили втората ваксина на 12 години. Друг е въпросът, че когато започнем анализ на тези групи – кой и защо не е получил ваксина, причините са десетки. Става дума за ромската общност и децата, чиито родители са антиваксърски настроени – уточни Кунчев и допълни, че при ромското население, което формира 76 на сто от случаите, най-честият проблем е свързан със затруднения по намирането и ваксинирането на децата, но като цяло те не са настроени против имунизациите. Съвсем друго е отношението на представителите на антиваксърските движения, на които дълго трябва да се разясняват ползите от ваксините. Според инспектора влиянието на тези активисти върху останалите родители трябва да бъде ограничено. А що се отнася до случаите на починали хора вследствие на ваксина, с които антиваксърите подкрепят своите тези, ако има подобна информация, то тя трябва да бъде предоставена на Изпълнителната агенция по лекарствата, за да бъде проверена, категоричен е д-р Кунчев

Представителят на Европейския офис на СЗО д-р Сидхарта Санкар Датта изтъкна, че ефектът от дадена ваксинация може да бъде само положителен, тъй като благодарение на ваксините има много примери за успешно излекувани и дори забравени в Европа болести като полиомиелита (детски паралич) например.Той апелира медиите и политиците да информират по-активно обществото за ефективността и безопасността на ваксините.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25