Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът на генерал-майор Димитър Перниклийски – паметник на културата, попаднал при добър стопанин

4
Снимка: Данаил Стоимиров

Темата за опазването на културното наследство в България от дълго време е част от дневния ред на обществото. Само в столицата София броят на сградите – паметници на културата, е около 800. Проблеми с техния статут, даден им от Националния институт за недвижимо културно наследство, са една от пречките пред собствениците да предприемат действия за тяхната реставрация и консервация.

Съзнавайки важността на архитектурното наследство за облика на града, Столичната община се стреми да опази част от това богатство в рамките на своите възможности. В тази връзка е разработена специализираната общинска програма „Културно наследство“, от която ще могат да се възползват стопани на подобни сгради, които срещат затруднения да започнат тяхното възстановяване. Според заместник-кмета по култура и образование Тодор Чобанов идеята на общинската програма е да подпомогне изготвянето на проекти както за основен ремонт, така и само за работа по фасадата, с които собствениците много по-лесно и бързо да могат да си осигурят финансиране.

Въпреки трудностите, с които се сблъсква поддръжката на подобни сгради, не липсват и примери за спасени архитектурни паметници. Такъв е случаят с имотите по емблематичната столична улица „Иван Вазов“, съхранила забележителни образци от различните архитектурни епохи. Сред тях са „Банкерската сграда“, построена през 1912 година, както и най-високата жилищна сграда в София в началото на XX век – домът на предприемача Христо Гендович. И двете са дело на прочутия български архитект Никола Лазаров, проектирал сградата на Военния клуб, разширяването на царския дворец и още много архитектурни шедьоври.

Улица „Иван Вазов“ крие историите и на други любопитни сгради. Пример е къщата на генерал-майор Димитър Перниклийски, засегната от бомбардировките през Втората световна война, а през 2015 година срината до основи.

Къщата на ген.-майор Димитър Перниклийски преди разрушаването й през 2015 г.
Но за разлика от много други домове, изчезнали безследно от градския пейзаж, тази сграда днес е възстановена, по желание на нейния нов собственик – почетния консул на Литва у нас Рачо Рибаров. При повторното ѝ изграждане строителите обръщат специално внимание на фасадата откъм улицата. Архитекти определят стила на сградата като български прочит на art nouveau. Фасадата е възстановена с характерната за нея богата орнаментика от онзи период, напомняща дърворезба.

Не по-малко интригуваща е историята на родения в Самоков първи неин собственик Димитър Перниклийски, която разказва гл. ас. д-р Стоян Николов от Националния военно-исторически музей:

С възстановяването на българската държавност в резултат на Руско-турската освободителна война страната започва подготовката на собствени офицерски кадри. Наред с обучаващите се във военното училище млади, будни българи са пращани на обучение и в Руската империя. Именно такъв е случаят и с Димитър Перниклийски. Той е изпратен във военно училище в Елисаветград (днешна Украйна), където завършва артилерийски профил. Училището е кавалерийско, а през 1881 година 31 български офицери успешно завършват своето образование и се завръщат в Княжеството. На 8 септември същата година Перниклийски е произведен в чин „подпоручик“ и започва своята кариера като младши офицер в І-во Софийско артилерийско отделение, прераснало в І-ви Артилерийски полк. В Сръбско-българската война от 1885 година е командир на VІ батарея в І Артилерийски полк, с който участва в отбраната на Сливница и овладяването на Пирот. Това са и двете най-големи сражения в двуседмичната Сръбско-българска война.

След Първата световна война генерал-майор Димитър Перниклийски се посвещава на продуктивна научна дейност и е един от създателите на специализираното военно издание „Артилерийски преглед“.

Снимки: Данаил Стоимиров, lifebites.bg и museumsamokov.blogspot.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56