Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България като вдъхновение

Джулиано Долло: „България е красива страна и бих искал да бъда посланик на тази красота чрез моите кратки филми…“

Снимка: личен архив

Джулиано Долло е фотограф и оператор с интересна биография. Артистичният му псевдоним е Хулио Дожо. Роден е през 1992 г. в Германия, откъдето е баща му – агент по недвижими имоти. Майка му е българка и по професия е художничка. Владее двата си родни езика, английски, испански, но на български се изразява по-добре в разговор, отколкото в писмена форма. Като дете всяка година е прекарвал ваканциите при семейството си в България – в Добрич, където е родена майка му или в село Подслон – при баба и дядо. Оттогава датира и страстта му към фотографията и кратките филми. Първо снима с камерата на баща си, след това се сдобива със собствена. По образование е инженер, но преди няколко години решава да се отдаде изцяло на любовта си към киното. През април тази година, на фестивала Master of Art, Джулио спечели наградата за кратък филм с „Умната“ – петминутно видеопътешествие из България.

Филмът е посветен на моята баба Мария Димова, която си отиде преди две години. Тя е сред хората, които бяха моя модел за подражание когато се изграждах като личност и тази загуба е много труден момент. Моята баба постоянно ми напомняше: „Умната!“  В смисъл на: „Бъди мъдър в своите решения и действия“. Тя ме караше да вярвам в себе си, и че всичко ще се развие по най-добрия начин, благодарение на тази вяра. Освен че имам смесен произход, семейството ми е свързано също с Испания, където живяхме доста години – Коста Бланка, което е в източната част на страната. Така че имам контакт с много култури. Искаше ми се културният микс, който е дълбоко в личността ми, да бъде показан в този кратък филм. Идеята за него ми дойде отвътре. Имам добро сътрудничество с музиканти, с които заедно обсъждахме музиката, за да може тя да допълни и развие идеята. През годините съм направил стотици кратки филми. За „Умната“ пътувах из България осем седмици – по брега на Черно море, почти до границата с Румъния, нос Калиакра, Варна и надолу чак до с. Резово.


Обработката на заснетия материал е продължила няколко седмици. Джулио споделя, че е работил повече от 14 часа на ден. Елементи от филма, които в готов вид са по-малки от секунда, понякога са отнемали часове. Това е документален филм за природата и културата на България. Посветен е не само на моята баба, но и но мен самия – за да е мой сигурен източник на вдъхновение, да го гледам когато се почувствам несигурен или демотивиран – казва още младият творец. Фестивалът в България е първият конкурс, в който участва, но планира да покаже „Умната“ в няколко кино-училища. Решен е да продължи да търси сътрудничество с български туристически компании и различни медии. А на въпроса как би продължил изречението „България е красива страна…“,отговаря:… а аз бих искал, чрез моите кратки филми,  да я популяризирам по цялото земно кълбо сред хора от всички възрасти, да бъда посланик на тази красота, с подкрепата на приятели и съмишленици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29