Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроизбори 2019: Подкрепата за БСП и ГЕРБ е почти изравнена

Снимка: БГНЕС

На брифинг в София ЦИК представи машините за гласуване на евроизборите, които ще бъдат доставени на Секционните избиратели комисии на 24 май. Доставчикът и одитори от БАН и Софийския университет уверяват, че сигурността им е гарантирана.

От Института за развитие на публичната среда заявиха пред БНР, че се наблюдава повишено медийно отразяване на изборната кампания в 44-те следени от него телевизии, радиостанции, вестници, информационни агенции и сайтове.

В предизборните изяви на претендентите за място в Европейския парламент националните теми продължават да надделяват над европейските. Особено силно впечатление в това отношение направи едно вчерашно твърдение на кандидат за евродепутат от БСП, че ако победи на европейските избори на 26 май, БСП ще прекрати бойкота си на парламента и ще поиска вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Десет дни преди изборите, експресно проучване на Изследователския център „Спектър“ установява, че силите на двете водещи партии са практически изравнени – БСП е с 33,4 %, а ГЕРБ е с 33% подкрепа сред решените да гласуват. За ДПС подкрепата е 8,7%, но вероятно ще се повиши. В т. нар. патриотично-националистически спектър има изравняване на силите между „Патриоти за Валери Симеонов“ и ВМРО-БНД, като делът на подкрепящите ги е 4,1%. В лявото пространство има възход на „Коалиция за България“ (3,5%), а в дясното – на Обединението „Демократична България“ (4,1%), успяващо все повече да консолидира фрагментирания вот за т.нар. „градска десница“. Въпреки видимото си присъствие в кампанията, засега подкрепата на „Воля“ (1,7%) и „Атака“ (1,3%) изостава.

Чувствителни промени в това съотношение на силите тепърва са възможни предвид обстоятелството, че 29,3% от избирателите още не са решили кого да подкрепят, а са категорични че ще гласуват само 37,9% от избирателите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30