Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Националната библиотека откри Седмицата на Албания в България

По инициатива на Посолството на Република Албания в София, в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ беше открита изложба, посветена на най-почитания герой на албанския народ Георги Кастриоти Скендербег.

С днешното събитие ние заедно отбелязваме 105-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между нашите две страни през 1914 година – каза при откриването на изложбата д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека. – Това е и повод да припомним, че преди 26 години, през 1993 година, те бяха подкрепени от подписания договор за приятелство и сътрудничество между България и Албания. Документи, съхранявани във фондовете на Националната библиотека, свидетелстват, че контактите между нашите 2 народа са активни и реални през годините. България е подкрепила албанското просветно и национално-освободително движение чрез активната дейност на първата имигрантска албанска печатница в София, наречена „Напредък“ и основана в края на 19 век. В библиотечната колекция на Българския исторически архив се съхранява и фондът на Сребрен Попдимитров – организатор на българското просветно дело в Албания. В него се пазят множество архивни материали и официална документация на албански институции – обясни д-р Александрова.

Идейният център в експозицията е поставен върху голямата поема „Скендербей“ на Григор Пърличев (1860г.), написана на катаревуса (архаизирана форма на новогръцки език). Интерес представлява най-ранната и пълна биография на Георги Кастриоти Скендербег, написана от католическия проповедник и историк Марин Барлети, която се пази в Националната библиотека – копието е отпечатано на латински език в Страсбург през 1537 година.

Старопечатни книги са на италиански, френски и немски език, описващи живота и подвизите на героя, стихове на Джордж Байрон, Хенри Лонгфелоу, Иван Франко, народни песни, както и исторически изследвания на различни специалисти, занимавали се с проучване на живота на Скендербег, намират своето място в изложбата.

Миналата година се навършиха 550 години от смъртта на Георги Кастриоти Скендербег и тази годишнина беше отбелязана и в някои други съседни на Албания страни. Благодарение на усилията на посланик Доника Ходжа тази дата с малко закъснение се отбелязва и в България – каза доц. д-р Георги Николов от Историческия факултет на Софийския университет, който беше поканен за да представи живота и делото на албанския национален герой, добре познат на българската историография заради непосредствените връзки и обща историческа съдба на нашите два народа.

Факт е, че Скендербег се ражда през 1405 година като православен християнин, насила приел исляма, а сам избрал католицизма за свое изповедание. През 1425 година баща му Гьон Кастриоти претърпял поражение от османците и трябвало да изпрати своите синове Станиша, Константин и Георги като заложници при султана. Там Георги получил името Ескендер – арабизирана форма на Александър. Неговите братя и сестри носели имената Рапуш, Влайка, Ела, а майка му се наричала Войсава – едно свидетелство за близостта на българи и албанци в албанските земи. В еничарския корпус Скендербег бързо се издига до субаши на областта Круя, а малко по-късно и санджакбей на Дебър. През 1443 г., по времето на похода на Януш Хунияди, той използва поражението на османците, отцепва се от тях и се завръща в бащиния си край – в Круя, където до смъртта си, на 17 януари 1468 година, се бори за свободата на албанските земи.

Името на Кастриоти Скендербег става легенда не само за албанците. Той е прославен в стихове и песни от европейските творци. Дуо „Колаж“ (Нона Кръстникова – сопран и Мария Русева – пиано) изпълни ария от операта на Антонио Вивалди – „Скандербег“, която достига до наши дни с пълния текст на либретото и само с част от партитурата си.

Предстои още едно събитие, свързано с Албания – експозицията в НИМ„Здравей, името ми е Тирана“. Стари снимки от балканската столица ще покажат развитието на града във времето. Двете събития са част от Седмицата на Албания в София, с която албанското посолство отбелязва годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете държави.

Снимки: Йорданка Иванова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55