Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27 юни – Световен на риболова

„Не изяждай мечтите си!” или тайните на риболова в градска среда

Възможно ли е да уловиш риба в центъра на София? Отговор на този въпрос дават влогърите от Twitch Fishing. Младите спинингисти практикуват стрийт-фишинг, или риболов в градска среда, който не е популярен в България, за разлика от Румъния, където се провеждат състезания, или Франция, където този вид риболов е популярно хоби и развлечение вече 10-15 г.

Веднъж решихме да пробваме да хванем пъстърва в една от реките, минаващи през центъра на София – спомня си Михаил Петров, основател на видеоканала. – Имахме информация от не много достоверни източници, че рибата слиза по реката надолу. И още с първото хвърляне хванахме голяма пъстърва, запалихме се и сега практикуваме риболов в градска среда, опитваме нови места, проверяваме дали има риба там.

В София има няколко градски езера, през българската столица минават седем реки, слизащи от планината Витоша, а една от тях тече под НДК в центъра на града. И да, там също се среща пъстърва.


Когато хората чуят или видят пъстърва в смятаните за доста мръсни канали на София, те изключително много се изненадват. Рибата живее в чиста вода, но явно се е приспособила да оцелява и в мръсна, защото в реките в столицата се вливат канали от доста квартали и водата е безкрайно замърсена. Не препоръчвам на никого, дори и да хване риба тук, да я яде, тъй като тя се храни с отпадъци. В София от хищните риби се среща щука (Esox lucius), пъстърва (Salmo trutta), костур (Perca fluviatilis), от мирните – лин (Tinca tinca), червеноперка (Scardinius erythrophthalmus), мренки (Barbus barbus). Има разнообразие, но рибите се срещат доста рядко – подчертава Михаил.

Причина за това запознатите откриват в обезрибяването на водоемите в България. В продължение на 20-30 г. риболовът е безразборен, а използването на мрежи и електрически устройства довежда рибарството до това състояние. За радост, през последните 4-5 г. популярност набира практиката „Catchandrelease” или „Хвани и пусни”. Мода ли е това?

Да, опитваме се да го въведем като мода – отговаря Михаил Петров. – Едва 5-10% от рибарите връщат рибата във водата. При спинингистите, които ловят на изкуствени примамки, този процент е 50-60 %,  при мухарите е още по-голям, те връщат почти всички риби. Но при хората, които ловят на стръв и масовия риболовец рибите се взимат. Много е грешно мисленето: ти щом я пуснеш, някой друг ще я хване. Ако всички разсъждават така, няма да има какво да се лови. Целта е не да се наядеш безплатно, а да отидеш сред природата, да се отпуснеш от забързаното ежедневие. Затова и мотото на канала Twitch Fishing е „Не изяждай мечтите си!”, защото всеки рибар мечтае да хване голяма риба, но ако я изяде, тя няма да стане такава, каквато иска да я хване.

Михаил споделя, че е ловил риба в реки, езера, морета и океани, но въпреки това му доставя удоволствие да го прави в града:

Много хора се чудят каква е тръпката от този риболов. Но за мен е нещо уникално, защото хващаш риба там, където другите мислят, че няма дори жаби – обяснява той. – Най-големите риби, които съм ловил в градска среда, са щука около 2 кг, и пъстърва 1,5 кг и с дължина над 50 см.


Това се смята за много добро постижение, имайки предвид къде са уловени. А преди 2 седмици хванах сом-албинос – бял, с розови очи, тежеше около 2 кг. За първи път видях такъв, и всъщност това беше най-голямата изненада, която съм хващал в градска среда – споделя Михаил.

Кои са другите тайни на градския риболов?

Упоритост, упоритост и да не ви е срам да влезете с въдица в градската среда – казва Михаил. – Препоръчвам риболова на младите хора, които стоят нон-стоп пред компютрите или се занимават с друг вид вредна дейност. Това е удоволствие и голям спорт, разтоварва и е доста полезно за физическата активност. Не изяждайте мечтите си и нека има повече риби, които да ловим!

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01