България даде заявка да стане лидер по отношение на климатичните политики в региона към 2030 г.

Снимка: greenpeace.org

„Грийнпийс“ – България и еко сдружението „За Земята“ приветстват решителната стъпка на България, да подкрепи общата цел за въглеродно неутрална икономика на ЕС до 2050 г. Това се случи на заседанието на Европейския съвет в Брюксел през юни, когато една от темите на дебата беше справянето с климатичната криза. Дни преди това премиерът Борисов заяви, че климатичните промени са факт и даде обещание, че България ще се застъпи за амбициозните екологични цели. Подкрепата за неутрални нива на въглеродни емисии до 2050 г. е смела заявка, че България може да навакса и да се превърне в един от водачите в климатичните политики в региона. А именно – към отказ от въглищата до 2030 г. и създаване на конкретни планове за развитие на възобновяемите източници и справедлив енергиен преход за зависимите от въгледобивната индустрия региони. Преди дни Словакия обяви 2023 г. като крайна за нея година в използването на въглища за енергийни цели, коментира Генади Кондарев от сдружение „За Земята“.

Още от категорията

Българската кралица на брейка Queen Mary с квота за Олимпиадата в Париж

С брейкинг някога уличните банди разчиствали сметките си, но днес той пълни залите единствено заради шоуто с експлозивни елементи, шеметен ритъм и креативен стил. И макар брейк танците да се доближават до изкуството, те вероятно ще дебютират като..

публикувано на 15.10.19 в 11:30

Инсинераторът в центъра на София повдига въпроси без ясен отговор

Изгарянето на отпадъци в София се обмисля от Столична община и „Топлофикация София“ още от 2008 г. Оттогава досега обаче, общината не отчита положителните развития в законодателството за управление на отпадъци в Европейския съюз, нито най-добрите..

публикувано на 14.10.19 в 11:45

Наградите „Джон Атанасов” 2019 – отворен код за напредък в науката

През октомври е рождената дата на Джон Атанасов – българинът, работил в областта на математиката, физиката и инженерните науки в САЩ, когото наричаме „баща на електронния компютър“. На негово име у нас е учредено престижно държавно отличие, което..

публикувано на 09.10.19 в 13:04