България даде заявка да стане лидер по отношение на климатичните политики в региона към 2030 г.

Снимка: greenpeace.org

„Грийнпийс“ – България и еко сдружението „За Земята“ приветстват решителната стъпка на България, да подкрепи общата цел за въглеродно неутрална икономика на ЕС до 2050 г. Това се случи на заседанието на Европейския съвет в Брюксел през юни, когато една от темите на дебата беше справянето с климатичната криза. Дни преди това премиерът Борисов заяви, че климатичните промени са факт и даде обещание, че България ще се застъпи за амбициозните екологични цели. Подкрепата за неутрални нива на въглеродни емисии до 2050 г. е смела заявка, че България може да навакса и да се превърне в един от водачите в климатичните политики в региона. А именно – към отказ от въглищата до 2030 г. и създаване на конкретни планове за развитие на възобновяемите източници и справедлив енергиен преход за зависимите от въгледобивната индустрия региони. Преди дни Словакия обяви 2023 г. като крайна за нея година в използването на въглища за енергийни цели, коментира Генади Кондарев от сдружение „За Земята“.

Още от рубриката

Български учени предлагат стратегия за развитието на изкуствения интелект

Учени от Българската академия на науките представиха в Министерския съвет рамка на Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект. Документът цели да подпомогне изработката на Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект в..

публикувано на 14.07.19 в 10:05

Българите по света с още по-добри условия за следване в български висши училища

През 1993 г. висшите учебни заведения в България отвориха врати за българските общности извън пределите на страната. За да учат в български университет кандидат-студентите от българските диаспори, трябва да отговарят на няколко условия: да са с..

публикувано на 13.07.19 в 10:10

Детският научен център „Музейко“ показва как се проектира безмоторен самолет

Днес голямата поляна в Южния парк в София ще се преобрази в място за игри, забавления и научни предизвикателства за малчуганите. Те са подготвени специално от Детския научен център „Музейко“, който е организирал интересни научни закачки и..

публикувано на 13.07.19 в 08:30