Празник на пеперудите край Полско-Скакавишкия водопад

Грохот от падаща вода, ефирни пърхащи криле - природата умее да се шегува, показвайки едновременно страховитото и нежното си лице. Край Полско-Скакавишкия водопад в Земенската планина, където се е разположил пеперуденият рай, местните хора и това лято се подготвят за традиционния си празник. За да наситят сетивата си с красота, но и да напомнят колко важно е да пазим природните съкровища около нас.

Празникът на пеперудите ще събере почитателите на щедрата природа на 6 юли в кюстендилското село Полска Скакавица, в чието землище се намира едноименният водопад. Преданието разказва, че в околностите му девет години живял отшелникът Св. Иван Рилски. Изследователят на българската история Константин Иречек го намерил за едно от най-красивите места на Балканите, а живописецът Владимир Димитров – Майстора го увековечил в платната си.

Водите му се изливат на около 50 метра дълбочина и той е сред десетте най-високи български водопади – разказва Нели Петкова от дирекция “Образование” в община Кюстендил. – С времето повечето водопади намаляват височината си, но това не важи за Полско-Скакавишкия при него се случва точно обратното. Той е единственият у нас, който се издига поради многото варовик във водата. Върху терасата над природния феномен е разположена махала “Водопада” на село Полска Скакавица, а в непосредствена близост до водния пад се намира православният храм “Свети Димитър”.Празникът на пеперудите ще бъде открит в 9,00 часа в двора на бившето училище с участието на деца от община Кюстендил. Те ще се развличат с редене на пана с разноцветни капачки от пластмасови бутилки, ще се дърпат на въже, ще скачат в чували. Поход по екопътеката пък ще отведе до водопада желаещите да видят водната стихия.Наобед ще започне най-атрактивната част на празника – Карнавалът на пеперудите, в който децата ще дефилират с костюми и най-сполучливите сред тях ще бъдат отличени с награди. Предвидени са също така образователни игри, ще се представят занаятите плетене на гривни и на кошници, а клубовете на планинско-спасителната служба, на водния клуб и на Червения кръст ще демонстрират своята дейност. Накрая ще забие рокгрупата “Ръсти стринг”. Заедно с празничното настроение, хората вероятно ще си предадат един на друг и посланието да пазят природното наследство и традициите в района.

Освен на пеперуди, районът е богат и на различни растителни и рибни видове – разказва още Нели Петкова. – Стотици растения са характерни само за тази местност и някои от тях са защитени, включително орхидеите. Много е красиво през пролетта тогава люляците цъфтят и водопадът се превръща в райско кътче. Тук е също така единственото място, където се срещат пет вида лястовици.

Но най-голяма известност имат пеперудите - над 600 вида нощни и над 150 вида дневни. Популярни са поликсената, лястовичата опашка, жълтият полумесец, розовото пауново око, голямото нощно пауново око и много други. Важно е да се знае, че пеперудите използват за храна определени видове растения. Затова и опазването на това богатство зависи от всички нас, хората, защото ако изчезнат растенията, ще изчезнат и пеперудите
.

Можете да дойдете на празника с влак или автомобил и след това пеша. Преходът не е труден, защото има обновени екопътеки с указателни табели. Районът е достъпен и за хора в неравностойно положение.

Снимки: facebook.com/peperudifest, архив и Ирина Скендерска