Рожен отново е сърцето на Родопите

Снимка: архив

Един от най-големите народни фестивали – в планинската местност „Рожен“ в Родопите – отново събра почитатели от България и чужбина. По традиция „Рожен“ е събор и на фолклора, и на животновъдството – основен поминък в Родопите. Празникът включва Национален фолклорен конкурс за музиканти, народни танци и обичаи. Традициите оживяват в надигравания, веселби, вечерни концерти и спектакли на нестинари – жени и мъже, които танцуват върху огън. Животновъдите се представят с изложения на различни видове овце, кози, кучета и други домашни животни, с млечни и месни храни и традиционни ястия.


Още от рубриката

Кичка Христова: “Искам песните ми да достигнат всяко сърце, което бие в ритъма на българския фолклор“

„Душата на човек се извайва с музика“ е любимата максима на Кичка Христова, която вече 40 години живее с народната песен. Широк е творческият ѝ диапазон. Родена е във Варна и творческата ѝ дейност е свързана изцяло с морския град. Овладяла..

публикувано на 07.08.19 в 12:14

В село Гела идват гайдари от цял свят за традиционното надсвирване

Родопското село Гела ще събере отново майсторите свирачи на каба гайда. Традиционното гайдарско надсвирване ще се проведе в местността Илинденските поляни над селото, в първата събота на август. Всяка година там се стичат хора от цяла България...

обновено на 05.08.19 в 14:50

Учениците от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ с най-голямата награда на „Златна мебел“ в Турция

За пореден път учениците и техните преподаватели защитиха своя висок професионализъм на международен форум в Турция. Това е заслужен атестат за първото у нас и на Балканите училище за традиционно изкуство, което вече има над 50-годишна..

публикувано на 02.08.19 в 12:14