Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Гела идват гайдари от цял свят за традиционното надсвирване

| обновено на 05.08.19 в 14:50
Снимка: архив

Родопското село Гела ще събере отново майсторите свирачи на каба гайда. Традиционното гайдарско надсвирване ще се проведе в местността Илинденските поляни над селото, в първата събота на август. Всяка година там се стичат хора от цяла България. Посетителите на гайдарското надсвирване винаги са не по-малко от 8000, като в последно време броят им достига до 13 000 хиляди. Фестивалът добива все по-голяма популярност и прераства в международен форум. През годините са регистрирани чуждестранни изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция,Великобритания и Шотландия. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е 5- годишен, а най-възрастният – на 85 години. Целта на надсвирването е да популяризира автентичния родопски фолклор. И тази година в съпътстващата фестивална програма ще участват певчески, инструментални и танцови състави, групи за народни обичаи и индивидуални изпълнители. За доброто настроение ще допринесат и колоритните надигравания между самодейците, изложенията, демонстрациите на занаяти и народните веселби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37

Традицията на маскарадния фестивал "Кукерландия" продължава в Ямбол

Ямбол е "Кукерландия"!  Над 45 маскарадни групи от България ще дефилират на 17 март на 25-ото юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Стартът на състезателните дефилета е от 9:00 часа на сцената до фонтана в Градския..

публикувано на 17.03.24 в 05:05

Мартеници или родопски байници – символ на надеждата за хубавото, което предстои

Мартеницата е един от символите на България – считан за предвестник на пролетта и прогонването на мрака. Всяка година на първи март, дори далеч от родината, българите закичваме близки и приятели с усуканите бели и червени конци, с..

публикувано на 01.03.24 в 04:30