Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-новото българско село се намира в едно от най-чистите места на планетата

С решение на правителството от тази година ваканционното селище "Свети Константин" над град Пещера, Южна България, стана най-новото село в страната. Освен че има богато историческо минало, то е разположено и в един от най-чистите райони на планетата. Като курорт “Свети Константин” възниква край Пещера, през 1910 г., с указ на цар Фердинанд. На мястото му някога се е издигал манастир, на името на Св. Св. Константин и Елена. Той отдавна е разрушен и днес за него напомня само малък параклис, построен върху някогашните руини. Двама родолюбци – историкът Десислав Христов и съпругата му Стоянка, събират средства за изграждането на постамент с паметна плоча в местността “Черковището”, която да разказва историята на унищожената средновековна обител.


Легендата гласи, че в завладените от османските турци територии на Балканския полуостров попаднал и манастирът “Св.Св. Константин и Елена”, който се намирал край римски път – разказва Десислав Христов. – И тъй като армията на поробителите минавала по този път, тя стигнала до Светата обител и я унищожила през 1372 г. Българите обаче, успели да съхранят вярата си и наново съградили манастира. Втори път той бил разрушен през 1657 г., когато османските завоеватели започнали масова вълна на потурчване. Така, освен манастира “Св.Св. Константин и Елена”, били сринати 33 манастира и 218 църкви в Чепинското корито от Асеновград до Костенец.

Разказвайки за миналото ни, Десислав Христов подчертава, че не иска да насажда етническа омраза, а да представя историята. Прави го и в брошурата “Курортът “Свети Константин – снимки от миналото”, в която виждаме разрастването на ваканционното селище и променящите го лица.

Първите хора, които отиват в тази местност, са ловците от едно новосформирано дружество – продължава разказа си той. – През 1897 г. то се нарича “Елен”, но малко по-късно приема името на Централното софийско ловно дружество “Сокол” и става нарицателно за цялата страна. Именно тези ловци предприемат първите ловни излети в околностите, а не след дълго семействата им започват да се качват с тях и да прекарват там почивните дни. За да могат да отсядат, те вдигат примитивни бараки в местността. Ловджийската кула пък е построена през 1901 г. и служи за подслон на първите ловци. Към нея се прибавят и други постройки малка фурна, нещо като магазинче.

През 20-те години на миналия век към курорта се прокарва път, през 30-те той се сдобива с лятно кино и пощенска станция, бараките се заменят от красиви вили, светват и първите улични електрически лампи. Туристите пък започват да утоляват жаждата си от прочутата Кукушева чешма на братята Георги и Зафир. А един варненец успява да възвърне здравето си и бива обявен за медицинско чудо.


Йордан Димитров идва в курорта, тъй като бил болен от туберкулоза и лекарите не давали шансове за оздравяването му
– разказва историкът. – Благодарение на чистия въздух обаче и след няколкомесечно пребиваване, той успява да се излекува. В знак на благодарност, Йордан Димитров построява със спестяванията си хотел санаториум за гръдноболни. През 1910 г. той го дарява на ловното дружество, което го оставя на община Пещера, тъй като не можело да го стопанисва. Съдбата на хотела е трагична, защото през 1945 г. пазачът му неволно го запалва и сградата изгаря. Днес за постройката свидетелстват само останалите снимки.

Обновеното курортно селище предлага чудни излети през лятото – до връх Свети Константин или до Везир тепе, откъдето “морето” на Родопите (Язовир “Батак”) се разстила като на длан.


През зимата пък предоставя добри условия за зимен спорт със ски влекове и писти. С пълно основание може да се твърди, че най-новото българско село е разположено в едно от най-чистите места в планетата. Преди години Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство /НАСА/ обяви, че над Баташката планина, където то е разположено, се стеле най-чистият въздух на планетата. Различни американски изследвания доказват, че в района има естествена йонизация на въздуха – едно от най-рядко срещаните природни явления по света.

Снимки: БГНЕС и bg.wikipedia.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15