Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Йоан Кръстител - най-великият мъж, роден от жена

Снимка: архив

Християните по света често наричат Св. Йоан Кръстител /Предтеча/ „най-великият мъж, роден от жена” /защото Христос е роден от девица/. Той е проповядвал, че на света вече се е появил Спасителят. Онези, които повярвали, били кръстени от Йоан във водите на река Йордан. По-късно той кръстил и самия Исус. По заповед на цар Ирод, Кръстителят бил обезглавен. Православната църква чества Св. Йоан шест пъти годишно. 29 август е ден на скръбта /подобно на Разпети петък за Исус/ защото тогава светецът е бил посечен. Българските поверия, свързани с този ден, са много. 29 август е наричан „Секновение”, смятало се е, че той „пресича” лятото и след това времето застудява. От друга страна, вярва се, че митични същества като змейове и самодиви, както и всякакви влечуги се прибират в своите зимовища накрай света и вече не са опасни за хората. На този ден не трябва да се работи, не се допуска яденето на червени плодове и зеленчуци и пиенето на червено вино /заради пролятата кръв на светеца/.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30