„Битката“ за кметския стол в София – в обсега на обществения интерес преди началото на новия политически сезон

Снимка: БГНЕС

Ден преди българският парламент да се събере на първото си заседание след лятната ваканция, политическите страсти в България вече се разгорещиха. Повод за това станаха официалните заявки на двама от кандидатите, досега само „спрягани“ за основни претенденти за кмет на столицата. А надпреварата за София често дава възможност за „сверяване на часовниците“ и на ниво вътрешна политика. Действащият кмет Йорданка Фандъкова потвърди официално, че се кандидатира отново, а часове по-късно националният омбудсман Мая Манолова обяви, че също ще участва в надпреварата за столичен кмет.

По повод тази предизборна ситуация един национален всекидневник отбеляза, че „изборите започват с интрига“. И наистина е така. Упражняваща изпълнителната власт в коалиция с партньори от националистическото пространство, за местните избори ГЕРБ се съюзи с десния Съюз на демократичните сили. В София управляващата партия стои зад кмета Фандъкова, но за същия пост ще се бори кандидат и на друга дясна сила – "Демократична България", арх. Борислав Игнатов. Основният съперник на Фандъкова  – Мая Манолова,  е изтъкнат политик на БСП от близкото минало, но не пожела да бъде неин кандидат, а предпочете да бъде предложена от независим инициативен комитет. Дали БСП ще подкрепи Манолова формално зависи от решение на столичната й организация, но тази подкрепа е много вероятна. Особен  нюанс в интригата около Манолова внесе лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, като преди два дни заяви, че „десните трябва да подкрепят Мая Манолова, защото при наличните възможности, тя е най-добрият вариант". Един популярен сайт нарече това твърдение „блян за ляво-десен отечествен фронт“, но проучване на агенция „Галъп“ показа, че то не е лишено от основания. Според социолозите, Манолова води с 8% пред Фандъкова за кмет на София, а гласовете на националистическата коалиция "Обединени патриоти" и на дясната "Демократична България" вероятно ще се разделят поравно между двете кандидатки.

Хипотезите около вота в София се следят с изключително внимание, защото победа на Манолова би подкопала позициите на ГЕРБ и в централната изпълнителна власт. Но местните избори са голямо изпитание и за останалите  политически сили. След недоброто представяне на БСП на изборите за европейски депутати тази пролет, поражение и на местния вот би засилило и без това силната вътрешнопартийна опозиция към централното ръководство около лидера Корнелия Нинова. Все още формално обединени в разпадащата се коалиция "Обединените патриоти", ВМРО и НФСБ още не са решили къде и как биха се обединили на местните избори. Категорично ясно е обаче, че общи кандидати с третия им партньор в националистическата коалиция – партия  „Атака“, няма да има.

Местните избори на 27 октомври са обект на повишено внимание и заради обстоятелството, че ще бъдат първите в условия на законово разрешено финансиране на участниците от физически и юридически лица.  Обществената чувствителност към тази тема се изостри вчера допълнително от съобщение на Министерство на финансите, че част от политическите партии, сред които БСП и тези от коалицията "Обединени патриоти" – ВМРО, НФСБ и "Атака", все още не са върнали надвзетите от тях държавни субсидии, получени за предходни изборни резултати.

Лятната ваканция на депутатите вече приключи и на 4 септември ще се състои първото заседание на есенно-зимна сесия на парламента. Предизборните теми и спекулации със сигурност ще доминират и нея.

Още от категорията

Дипломатическият институт споделя българския опит в преговорите за членство в ЕС

Семинарът за млади албански дипломати за споделяне на българския опит от преговорите за членство в ЕС приключи в Саранда, Албания, с раздаване на сертификати на участниците от организаторите – д- р Клаус Физингер – директор за Югоизточна Европа на..

публикувано на 18.10.19 в 10:11

Посланик Улусой: Анкара е доволна от реакциите на София около ситуацията в Сирия

Седмица след като Турция предприе третата си военна операция в северната част на Сирия, този път западно от река Ефрат, тревогите във връзка със създалата се усложнена ситуация станаха причина за извънредно събиране на Съвета по сигурността към..

публикувано на 16.10.19 в 11:02

България е за незабавно приключване на операцията в Сирия

Свикан по спешност от премиера Бойко Борисов, Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди усложнената ситуация в Сирия и произтичащите за България рискове от нея. След като информира президента Румен Радев за обсъждането, премиерът..

публикувано на 15.10.19 в 13:07