Началото на новата парламентарна сесия оправда очакванията за гореща политическа есен

Снимка: БГНЕС

Неочаквано острото обръщение към народа, прочетено от президента Румен Радев от парламентарната трибуна, в което той обвини правителството, че е едно от малкото, които  не са обсъдили управленската си програма с Народното събрание, предизвика гневна реакция на управляващата партия. В декларация по този повод председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова изрази очакване вицепрезидентът Илияна Йотова да съдейства с политическия си опит за намирането на решения, които да спомогнат сегашният президент да не остане в историята като най-негативният държавен глава, който е отправял най-много заплахи за обществения мир и е девалвирал институцията вето. По отношение на новата сесия на законодателния орган Дариткова увери, че управляващата партия ще продължи да изпълнява ангажиментите, които е поела към българските граждани в началото на настоящия управленски мандат и заедно с останалите политически сили ще работи за съхраняване на доверието в демократичния процес и парламентаризма.

Парламентарната група "БСП за България" също отправи остри критики към правителството. От името на групата лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ще бъде предявена конституционна жалба срещу практиката на управляващите да  раздават пари от държавния бюджет за партийни цели. Основни цели, които през новия политически сезон от "БСП за България" ще преследват, са възстановяване на ролята на държавата, повишаване на доходите, създаване на правила за пълноценно функциониране на съдебната система, за върховенство на закона, а не на личността.

Със силно критична декларация излезе и ДПС, което настоя за диалог за определяне на националните приоритети. Според движението държавността е в колапс, управлението е нефункционално и неработещо, и се наблюдава политическа, междуинституционална и вътрешноинституционална война, което трябва да спре. С оглед на това, ДПС се обяви за изцяло нова управленска визия с дългосрочен ефект.

От името на коалицията „Обединени патриоти“, която е партньор на ГЕРБ в правителството, нейният съпредседател Искрен Веселинов призова да се направи ревизия на постигнатото и непостигнатото от управлението. На отделен брифинг депутатът от партия „Атака“ Явор Нотев заяви, че това, което остана от парламентарната група "Обеденени патриоти" след като трима членове на „Атака“ бяха изключена от нея, не е формацията, за която гласуваха българските граждани. От брифинга се разбра, че от парламентарната група на „Обединени патриоти“ се оттеглят и останалите 4 депутати на „Атака“.

Така откриването на новата сесия на парламента оправда и дори надхвърли очакванията за гореща политическа есен. В навечерието на местните избори, които са насрочени за края на октомври, конфронтацията между изпълнителната власт и президента не само се запази, но сякаш и изостри. След оттеглянето на всички депутати на партия „Атака“ от парламентарната група „Обединени патриоти“, тя вече не само формално, но и реално се състои от две, вместо от три политически сили, а това може да доведе до претенции за промяна в споразумението за коалиционно управление. Необичайно острият тон в декларацията на ДПС навежда на въпроса, дали пък то под претенцията за „нова визия за управление“, не предполага и участие в него. Предвид непосредствената близост на местните избори и приоритетната ангажираност на партиите с тях, доловилият се в началото на новия политически сезон повишен градус на конфронтация няма да прерасне в последващи събития в непосредствена близост. Може обаче да се очакват такива през ноември, след втория тур на изборите за местни органи на властта.

Още от категорията

Дипломатическият институт споделя българския опит в преговорите за членство в ЕС

Семинарът за млади албански дипломати за споделяне на българския опит от преговорите за членство в ЕС приключи в Саранда, Албания, с раздаване на сертификати на участниците от организаторите – д- р Клаус Физингер – директор за Югоизточна Европа на..

публикувано на 18.10.19 в 10:11

Посланик Улусой: Анкара е доволна от реакциите на София около ситуацията в Сирия

Седмица след като Турция предприе третата си военна операция в северната част на Сирия, този път западно от река Ефрат, тревогите във връзка със създалата се усложнена ситуация станаха причина за извънредно събиране на Съвета по сигурността към..

публикувано на 16.10.19 в 11:02

България е за незабавно приключване на операцията в Сирия

Свикан по спешност от премиера Бойко Борисов, Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди усложнената ситуация в Сирия и произтичащите за България рискове от нея. След като информира президента Румен Радев за обсъждането, премиерът..

публикувано на 15.10.19 в 13:07