България е сред лидерите в ЕС по мерки срещу африканска чума по свинете

Витянис Андрюкайтис
Снимка: БТА

Европейската комисия ще започне да възстановява разходите, направени от държавата за овладяване на заразата от африканска чума по свинете /АЧС/, увери в София комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Той заяви, че в България още от самото начало стриктно се прилагат препоръчаните мерки от европейските служби и се следи разпространението на болестта. „Трудностите идват, тъй като все още има хора, които не искат да сътрудничат. Но единствено строгите мерки ще помогнат срещу чумата както стана в Чехия, където се справиха напълно с болестта“ подчерта еврокомисарят. Той участва в международна експертна среща в София по въпросите на чумата по свинете. На срещата експерти от 34 държави дискутираха бъдещи решения, които ще залегнат в Глобална стратегия за борба с чумата в световен мащаб. До момента 10 страни са засегнати от заразата, а в 5 от тях, сред които и България, ситуацията е изключително тревожна.

Африканската чума е най-сериозният проблем, с който съм се сблъсквал през годините. Това е глобално предизвикателство, а проблемът е, че учените  не са открили още ваксина срещу вируса, който се разпространява много бързо“ – каза еврокомисар Андрюкайтис по време на форума в София. И добави:

„Всичките 28 страни-членки обсъждаме този проблем на равнище министри на земеделието. Европейското сътрудничество се развива, а министър Десислава Танева пое лидерска позиция в тази инициатива. Оценявам високо ролята ви за справяне с проблема и мерките, които предприемате. България следва стриктно съветите на ЕК, всички те се базират на научна основа. България прилага много точно всички разписани мерки, но не само тя, а всички държави трябва да поемат своята отговорност в борбата с разпространението на африканската чума. Цел на тази среща сега е да засилим институционалното сътрудничество и да определим приоритетните дейности. Ще продължим да следим ситуацията с разпространението на заразата и да сме подготвени за адекватна реакция“.

Според еврокомисаря, за да се пребори заболяването са нужни поне още 3-4 години. Той припомни, че липсата на адекватни мерки за борба с АЧС вече е  довело до големи икономически загуби за някои държави.

От 16 август насам, в България няма ново огнище от тип „домашна свиня“. Случаите на заболели животни вече са само при дивите прасета, като и за тях, както за домашните, се прилагат обичайните мерки, записани в Стратегията на ЕС за борба с това заболяване от 2015г., изтъкна министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, очертавайки актуалната ситуация в страната.

„От всички регистрирани досега 33 огнища на чума във ферми за домашна свиня, 7 са в индустриализирани стопанства, 2 във фамилни ферми и останалите в лични стопанства. Засегнатите свине са общо 131 хил., което представлява около 20% от поголовието на домашни свине в България. Очакваните разходи по унищожаване на регистрираните огнища и обезщетения за засегнатите животни възлизат на 23 млн. евро, сметнати към 14 август т.г. Водихме разговор с комисар  Андрюкайтис и ако този план се одобри, обикновено се имбурсира 75%. В момента има осигурен достатъчен ресурс от правителството за покриване на всички дължими суми за унищожаването на всички регистрирани огнища на заразата“.Още от категорията

Филателни бисери от цяла Европа в Пловдив до 20 октомври

В Пловдив бе открита Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019”. Филателисти от 19 държави показват впечатляващи експонати, разположени върху 480 табла. Известен колекционер от Лондон представя редки и скъпи екземпляри от българската филателна..

публикувано на 19.10.19 в 10:10

Българските ученици са сред най-силните на международни олимпиади по природни науки

София Тех парк е домакин на инициативата Science bricks − Наука с кауза. Целта е да се популяризират постиженията на учениците с медали от международни олимпиади. На една сцена се представят водещи учени със своите интересни открития и хипотези,..

публикувано на 19.10.19 в 08:05

Парашутистите имат какво да разкажат на бъдните поколения

В България 18 октомври се чества като Ден военния парашутист. Навършват се 75 години от събитието, определило този празник. Това е бойното кръщение на 1-ва парашутна дружина на 18 октомври 1944 – щурмът на укрепената позиция Стражин в днешна..

публикувано на 18.10.19 в 08:00