Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дельовите празници – регионална традиция с „космически” привкус

Снимка: fest-bg.com

От 2007 година в най-южния град на Родопите – Златоград – месец септември е под знака на празниците в памет на войводата Дельо. Героят, живял в края на XVII – началото на XVIII век, е вече донякъде и „космическа” личност. От 1977г. прочутата песен „Излел е Дельо хайдутин” в изпълнение на Валя Балканска пътува с американските космически апарати „Вояджър” 1 и 2. Тя е включена в „Златната плоча”, като един от образците на земната музикална култура. Според народните предания, най-големите си подвизи Дельо е извършил, спасявайки от насилствена ислямизация много родопски българи. Затова първите Дельови празници включвали мащабна възстановка на битките в Златоград преди 3 века. Войводата бил непобедим, „куршум не го ловял”, разказват родопските легенди. Все пак загинал от куршум, но не обикновен, а отлят от негова сребърна монета. Ежегодните празници включват спортни състезания, фолклорни концерти, изложби, народни веселби. На фокус са също битът, културата и традициите от минали времена. И тази година е предвидена традиционната възстановка „Един пазарен ден в стария Златоград”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празник на розата в град Гурково

Празник под знака на омайната гурковска роза ще се състои днес в едноименния град. Чрез него общината ще изрази признателност към усърдието на розопроизводителите, които поддържат визитната картичка на района. “ Маслодайната роза се разцъфтя по-рано..

публикувано на 19.05.24 в 06:00
Снимка: Фейсбук / Посолство на Република България в Япония

Работилница за бродиране на българска шевица в Япония

Уъркшоп по бродиране на българска шевица ще се проведе в сградата на посолството на България в Япония на 19 май , а крайният срок за записване за участие в мероприятието е 16 май . За това съобщават от дипломатическата ни мисия в Токио...

публикувано на 16.05.24 в 08:10

“Вкусни плевенски гозби” на градския площад

Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..

публикувано на 12.05.24 в 07:00