В НМА „Проф. Панчо Владигеров“ започна и концертната учебна година

Снимка: nma.bg

Искате да слушате хубава музика и млади, вдъхновени изпълнители? Отидете в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, но си отделете достатъчно време – концертите са много, интересни и обогатяващи. През последните години тази дейност в НМА е по-активна от всякога, но студентите се справят с динамиката ѝ. Доказателство за това са множеството проекти, за които ни разказва заместник ректорът проф. д-р Борислава Танева:

По традиция всяка сряда са концертите на Академичния симфоничен оркестър. Все по-често солисти са наши чуждестранни студенти, а скоро ще ни гостуват дългогодишните ни партньори от Висшето училище по изкуствата Zürcher Hochschule der Künste в Цюрих, чийто диригентски клас изнася концерти в нашата зала веднъж в семестъра. Друго интересно събитие е Академичният „Бас фест“, тази година с международно участие. Това е една прекрасна инициатива на катедра Струнни инструменти. На сцената на академията се качиха Роман Патколо и Любинко Лазич, които проведоха майсторски класове. Предстои и конкурс „Млади таланти” за контрабасисти - ученици до 19-годишна възраст. Друг акцент в концертната ни програма е фестивалът „Дни на виолата“ (от 23-и до 25-и октомври), който представя водещи имена във „виоловия свят”. Студентите от Вокалния факултет пък активно участват в представления на оперните театри у нас. Колегите организират и академичен конкурс. В средата на ноември ще ни гостува световноизвестната българска оперна певица Красимира Стоянова, която ще води десетдневен майсторски клас.

От проф. Танева научихме, че някои от концертите на Фестивала на бразилската класическа музика в България са в НМА, с участието на видни преподаватели.

Тези дни започна да функционира и най-новото електронно издание Studentum opera scripta”. Заедно с „Алманах“ - нашето научно списание, новата интернет платформа дава възможност на студенти от всички специалности да публикуват свои разработки, стимулирайки изявата и в „научните води” – допълва проф. Танева. - Имаме много добри контакти с нашите културни институти в европейските столици – „Витгенщайн” във Виена, „Борис Христов” в Рим и др. Предстои традиционното прослушване за студенти, които ще имат възможността да изнесат концерт извън страната и ще бъдат обучавани от чуждестранни специалисти.
Искам да подчертая, че имаме прекрасно сътрудничество със Софийската филхармония. Наши възпитаници изнасят концерти с този престижен оркестър в зала „България“, след прослушване, разбира се. С помощта на Министерството на културата осъществяваме значими проекти, посветени на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Концерта с емблематични творби на композитора, с който открихме учебната година, ще повторим на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора през декември.

Останалите събития, посветени на патрона на НМА, са „Пролетни четения“, награда на неговото име за студент или докторант, показал високи постижения в своята специалност, както и тържествено откриване на скулптурен бюст на композитора. Предстои появата и на много ценно издание, в което са събрани мисли и интервюта на известния пианист Алексис Вайсенберг, роден в България, който е бил изключително свързан с Панчо Владигеров.

Стараем се студентите от всички специалности да получат пълноценна подготовка, за да се впуснат смело в това, което ги очаква след завършването им – споделя още проф. Танева. Аз самата съм много благодарна, че срещнах във вярното време верните хора. Много дължа на Джулия Ганева, Милена Куртева, Джейкъб Латейнер, Лудвиг Хофман и др. Според мен същността на живота е в предаването на опит. А студентите на НМА „Проф. Панчо Владигеров” имат възможност да се учат от видни имена и да развиват качествата си в разнообразни проекти.