Българската общност в Атина празнува Деня на народните будители

Българо-гръцкото сдружение за култура „Паисий Хилендарски“ и Клубът на дейците на културата „Нов живец“ - Атина, с подкрепата на посолството на Република България в Гърция, организираха за четвърта поредна година емоционален празник, посветен на българските народни будители.

Събитието, което се състоя в неделя – 27 октомври, в театър „Трианон“ в центъра на Атина, събра много хора – българи и гърци, както и представители на българската дипломатическа мисия в гръцката столица. Своята благословия даде на всички отец Стефан – енорийски свещеник на българската общност в Атина, към  православен храм „Св. Преп. Йоан Рилски Чудотворец“, който се намира в квартал Агии Анаргири. Присъстващите се насладиха на красивите произведения в организирания базар на изкуството.

От ляво на дясно:   Й. Андреева, В. Порязов, Т. Цанева-Грива, Р. Капралова

На сцената се изявиха най-младите членове на българската общност там – учениците в трите български неделни училища в града – „Паисий Хилендарски“ с ръководител Юлия Костова, „Васил Левски“ с ръководител Пенка Хайдерлиева и „Кирил и Методий“ с ръководител Мими Ничева. Децата рецитираха “Азбучна молитва“ от Константин Преславски и „Български език“ от Иван Вазов, и изпяха „Химн на Народните будители“ от Добри Христов.

Във втората част на празничната програма всички се смяха от сърце с комедията „Зех тъ, Радке, зех тъ“ в изпълнение на артисти от театър „Рачо Стоянов“ - Габрово. Мюзикълът за сляпата любов на стария ерген на режисьора Хачо Бояджиев, излъчен в рубриката „Телевизионен театър“ на БНТ през 1986г., е вдъхновен от комедията „Михал Мишкоед“ на Сава Доброплодни, а той пък е разработил темата от творбата „Лепрендис“ на гръцкия борец за свобода, журналист и политик, Милтиадис Хурмузис (1804-1882).

Акцент в празника беше тържественото връчване на грамоти „За будителска жар в опазването на българския език и култура зад граница“ и плакети „За принос в творчеството на българите в чужбина“ на педагогическите колективи на трите училища.

От ляво на дясно:  Ю. Костова, П. Хайдерлиева, М. Ничева

Събитието съвпадна с рождения ден на председателя на Клуб „Нов живец“, Пламен Симеонов, когото общността разпознава като съвременен будител с принос към нейния културен живот.

Пламен Симеонов

Следващото събитие, което ще събере отново българи и гърци в Атина, е среща с поетесата Гълъбина Митева, в неделя - 3 ноември.

Снимки: Агапи Йорданова

Още от категорията

Архивни снимки и рисунки от международните детски асамблеи в България са подредени в изложба

Дом на културата „Средец“ е домакин на експозиция, посветена на 40-годишнината от провеждането на първата международна детска асамблея „Знаме на мира“. До 26 ноември, жители и гости на столицата могат да разгледат фотографии и детски рисунки,..

публикувано на 17.11.19 в 09:10

Над 170 събития в седмото издание на Нощ на театрите

Дискусии, пърформанси, изложби, „отворени врати“, разходки зад кулисите, импровизационни спектакли, концерти, поетични рецитали и още много арт-изненади, са гарантирани за участниците в събитията, организирани в дните от 11 до 16 ноември по повод..

публикувано на 16.11.19 в 09:10

Романът „Гръцкият лекар“ − културен мост между България и Гърция

Романтичната музика на гръцкия композитор, поет и певец Аттик, изсвирена на пиано от Инез, студентка в Музикалната академия в София, пренесе гостите на премиерата на българското издание на романа „Гръцкият лекар“ в атмосферата на Атина от началото..

публикувано на 14.11.19 в 13:31