Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Атина празнува Деня на народните будители

Българо-гръцкото сдружение за култура „Паисий Хилендарски“ и Клубът на дейците на културата „Нов живец“ - Атина, с подкрепата на посолството на Република България в Гърция, организираха за четвърта поредна година емоционален празник, посветен на българските народни будители.

Събитието, което се състоя в неделя – 27 октомври, в театър „Трианон“ в центъра на Атина, събра много хора – българи и гърци, както и представители на българската дипломатическа мисия в гръцката столица. Своята благословия даде на всички отец Стефан – енорийски свещеник на българската общност в Атина, към  православен храм „Св. Преп. Йоан Рилски Чудотворец“, който се намира в квартал Агии Анаргири. Присъстващите се насладиха на красивите произведения в организирания базар на изкуството.

От ляво на дясно:   Й. Андреева, В. Порязов, Т. Цанева-Грива, Р. Капралова

На сцената се изявиха най-младите членове на българската общност там – учениците в трите български неделни училища в града – „Паисий Хилендарски“ с ръководител Юлия Костова, „Васил Левски“ с ръководител Пенка Хайдерлиева и „Кирил и Методий“ с ръководител Мими Ничева. Децата рецитираха “Азбучна молитва“ от Константин Преславски и „Български език“ от Иван Вазов, и изпяха „Химн на Народните будители“ от Добри Христов.

Във втората част на празничната програма всички се смяха от сърце с комедията „Зех тъ, Радке, зех тъ“ в изпълнение на артисти от театър „Рачо Стоянов“ - Габрово. Мюзикълът за сляпата любов на стария ерген на режисьора Хачо Бояджиев, излъчен в рубриката „Телевизионен театър“ на БНТ през 1986г., е вдъхновен от комедията „Михал Мишкоед“ на Сава Доброплодни, а той пък е разработил темата от творбата „Лепрендис“ на гръцкия борец за свобода, журналист и политик, Милтиадис Хурмузис (1804-1882).

Акцент в празника беше тържественото връчване на грамоти „За будителска жар в опазването на българския език и култура зад граница“ и плакети „За принос в творчеството на българите в чужбина“ на педагогическите колективи на трите училища.

От ляво на дясно:  Ю. Костова, П. Хайдерлиева, М. Ничева

Събитието съвпадна с рождения ден на председателя на Клуб „Нов живец“, Пламен Симеонов, когото общността разпознава като съвременен будител с принос към нейния културен живот.

Пламен Симеонов

Следващото събитие, което ще събере отново българи и гърци в Атина, е среща с поетесата Гълъбина Митева, в неделя - 3 ноември.

Снимки: Агапи Йорданова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55