Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ягодовите поля на Лудогорието до европейските пазари

Снимка: личен архив на Мехмед Фераим

Национален състезател по борба, множество спечелени битки на европейските и българските тепихи - с това е известен Мехмед Фераим. Днес, 27-годишният мъж жъне успехи и по ягодовите поля на родното си село Печеница в Лудогорието.

„Досега семейството ми се занимаваше с животновъдство. Но голямата мечта на баща ми бе да отглежда биоягоди. И тъй като от една година вече съм на село, решихме да я осъществим. В отглеждането на ягодите и с цел постигане на здрава, чиста и качествена продукция се консултираме със специалист по био земеделие и тази година берем първата реколта”- споделя младият фермер.



Семейството на Мехмед отглежда 30 декара био ягоди. В това производство се използват биоторове и препарати, не се допускат никакви пестициди и стриктно се следят всички показания - обяснява той дългия и труден процес на биоземеделието. Производството е много скъпо, но удовлетвореността си Мехмед описва с така: „Повярвайте, вкусът на екологично чистите ягодите е съвсем различен, истински! Никога не съм ял толкава сладки ягоди!”.

Едно от предизвикателствата пред биопрозводителя е липсата на работна ръка. Чрез социалните мрежи успява да набере хора, които да работят по ягодовите поля:



„Вчера имахме 30, а днес 50 берачи. Дъждовното време е пречка за нас. Както знаете, ягодата е нетраен плод и не обича влагата. Днес набрахме 2 тона, а трябваше да наберем пет. Надявам се до 20 юни да приключим с ягодовата реколта”.

Що се отнася до реализирането на продукцията, бившият ни шапмион по борба и настоящ фермер е спокоен:

„Има голям интерес към био ягодите ни. Предаваме набраната продукция във Велико Търново, където има огромни хладилници и оттам екологично чистата продукция поема към европейските пазари. Постоянно се вземат проби и анализите доказват, че ягодите от полетата на село Печеница са с високо качество и отгледани с любов към природата”.



Земеделието днес е отговорността, която носим за бъдещето на пчелите, почвата, водите и бъдещето на децата ни!-
това е веруюто, което следва Мехмет Фераим в новото си поприще.Младият производител на био ягоди не пропуска да ни покани в ягодовите си поля, за да опитаме истинския вкус на благодатния плод!

Снимки: личен архив на Мехмед Фераим



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско на американско гориво започва през май

Преходът от руското ядрено гориво на "ТВЕЛ" към американското на "Уестингхаус" ще започне през май със зареждане на 43 касети в активната зона на реактора на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Процесът на замяна на касетите ще продължи 4 години. Това..

публикувано на 30.04.24 в 16:38

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40