Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 идеи за незабравим уикенд в околностите на Белоградчик

Снимка: Венета Николова

Белоградчик е малък град, разположен сред склоновете на Стара планина в Северозападна България. Известен е със своите природни чудеса и възможности за активна почивка на чист въздух. Вижте нашите 7 предложения как да прекарате незабравим уикенд в тази живописна част на българския Северозапад:

1. Разгледайте Белоградчишките скали и старата крепост – това е едно от най-емблематичните места на България. Не случайно бе номинирано в световния конкурс за избор на нови 7-те нови чудеса на природата. Скалите са увенчани от антична крепост с богата и интересна история. От наблюдателната площадка на твърдината се открива забележителна гледка към скалните образувания, наподобяващи различни фигури с имена като Хайдут Велко, Мадоната, Конникът, Монасите и други.


2. Посетете пещерата „Магура”

В близост до Белоградчик се намира пещерата „Магура“ известна със своите древни рисунки. Предполага се, че те са на възраст между 5 и 12 хиляди години. Въпросните изображения пресъздават примитивни ловни сцени, животни, растения и моменти от бита на древния човек. Сред най-любопитните рисунки по пещерните стени е Слънчевият годишен календар от късния енеолит. Пещерата „Магура” е сред най-големите в България, като дължината на откритите досега галерии е близо 2500 м.


3. Опознайте бита на торлаците

В района на Северозападна България, в т.ч. и белоградчишкия край, живее интересна общност със собствен бит и култура и с уникален диалект. Вкусните постни гозби са емблематични за местните хора! В село Стакевци край Белоградчик ще ви нагостят с торлашки „оцът“ – вид салата от суха чушка, краставици, копър, пресен чесън или с бело пръжено шльопаво – вкусна яхния с лук, сирене, брашно вода и … захар.

4. Отдайте се на винени изкушения

Белоградчик е известен винарски регион. Познавачи твърдят, че по своите почвени и климатични условия местните сортове се доближават до тези на френската област Шампан. Според тях тук, по класическа технология, се произвежда най-добро в България естествено пенливо вино. И навсякъде се предлагат дегустации за туристите.

5. Полетете с балон над Белоградчишките скали

Това е една от най-новите атракции, които се радват на голям интерес. Полетите, с продължителност около час, се осъществяват сутрин рано и представляват уникално преживяване. Балонът полита в небесата над местността Маркашница, кръстена на античната крепост изградена между скалите с чудновати силуети.


6. Обиколете с електрическо колело езерото Рабиша

От центъра на Белоградчик можете да си наемете електрически велосипед, с който бързо и лесно да стигнете до още една местна забележителност – Рабишкото езеро − може да го обиколите за по-малко от час. Намира се в подножието на пещерата „Магура“. Рабиша е безотточно, вътрешно езеро. Интересното е, че не е пресъхвало от милиони години и е все още недостатъчно изследвано. А някои го определят като „капсула на времето“ която вероятно съхранява интересна информация от древността.


7. Разгледайте пещерата „Венеца“

На 14 км. от Белоградчик се намира още едно чудо на природата – пещерата „Венеца“ − една от най-красивите подземни катедрали в България. Разположена е съвсем близо до село Орешец. До входа й се стига по черен път пеш за няколко минути.
С помощта на цветното светодиодно осветление, „Венеца“ оживява в цялото си великолепие пред погледа на посетителите й.

Почивните дни наближават, стягайте раниците!

Снимки: Венета Николова, bgtourism.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15