Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Ботев и извън България

Снимка: БГНЕС

Всяка година на 2 юни българите почитат паметта на поета-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Признателните поколения поднасят венци и цветя пред многобройните паметници на Ботев в България. Не са много обаче местата, на които българите, живеещи извън пределите на родината си могат да отдадат почит.

В австрийския град Голс, провинция Бургерланд, във ВИП парка на ЮНЕСКО е издигнат паметник на Ботев. Инициативата за създаването му е на големия приятел на България в Австрия – професор Ник Тиц. Дело е на старозагорския приятел на Тиц – скулпторът Куньо Желев. Паметникът на Ботев в Голс е открит официално на 2 юни 1996 г. Оттогава насам в Деня на Ботев той събира признателни българи не само от Австрия, но и от съседна Унгария, Словакия и Чехия.



В
Аржентина, също през 90-те години на ХХ в., в провинция Чако, е издигнат паметник на Христо Ботев. В областта се намира най-многобройната българска общност в латиноамериканската страна, която продължава да почита традициите и българската духовност. През годините мястото, където се извисява бюстът на Ботев, се е утвърдило като българско кътче, което личи и от поставената табела в началото на комплекса – „Алея Република България“, свидетелства Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина”.



По традиция, всяка година на 2 юни паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България се почита и в Бесарабия.

В молдовската столица Кишинев, на улица „Христо Ботев“, от 1977 година също се извисява паметник на българския герой.



Година по-късно, по повод 100-годишнината от Освобождението на България, монумент на Христо Ботев е открит и в украинския град Измаил. Бюстът е направен от местния скулптор – Михаил Недопак.



Българският революционер е почетен и в центъра на Одеса. Паметникът на Христо Ботев се намира на пресечките на улиците „Прохоровска“ и „Мечникова“.



Преди две години той стана жертва на крадци, които бяха успели да вземат бронзовия бюст заедно с гранитната плоча, на която е надписа на паметника. Възстановяването на паметника стана в резултат на бързата реакция на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна".

Съставил: Красимир Мартинов
Снимки: БГНЕС, bgsleda.com,  Гражданска асоциация “Българите в Аржентина”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56