Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горнооряховският суджук - българската запазена марка за качество и автентичност

Снимка: пресцентър МЗГХ

Един от символите на град Горна Оряховица, горнооряховският суджук, отново събра почитателите си от близо и далеч. За повече от две столетия прочутият деликатес се е превърнал в традиционна българска запазена марка за качество и автентичност.

„Горнооряховският суджук не само се отличава със своите уникални вкусови съставки, но и производството му и до днес е пример за съхраняване на кулинарните и културните родни традиции“, отбеляза аграрният министър Иван Иванов, при на откриването на поредното издание на Празника на гронооряховския суджук 2022 г. в Горна Оряховица.

В обръщението си към домакинитеи гостите на празника, Министър Иванов увери производителите, че ръководството на министерството на земеделието работи за подобряване на механизмите за подпомагане и насърчаване на сътрудничеството между производители и преработватели. По думите на земеделския министър, всички предприети мерки вече дават резултат и възможност не само за по-голямо предлагане на пазара у нас на автентични родни продукти, изготвени по традиционни рецепти, но и за затвърждаването на производителите в дългосрочен икономически план. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32