Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама загинаха, трима се издирват след наводненията

Властите дадоха указания

4
Снимка: БТА

Двама души са загинали, а трима души се издирват в черноморския град Царево, след обилните дъждове, засегнали южното ни Черноморие. Само за последното денонощие в Царево са паднали 306 л/м2, или 8 пъти над месечната норма. Над 100 души са евакуирани от плажната ивица и къмпингите. В село Кости, където валежите са били 329 л/м2 , река Велека продължава да излиза от коритото си, но там няма изчезнали или загинали.

На брифинг, след среща с кризисния щаб в общината, премиерът Николай Денков отправи апел към хората в пострадалия регион да не влизат в морето през следващите 48 часа, защото то е бурно и опасно. На места е спряно електричеството, тъй като има опасност от токови удари, заради потънали електропроводи.

Водата във водопроводната мрежа е замърсена, затова в момента е негодна за пиене и може да се ползва само за битови нужди. Следващите дни ще се правят проби и ще бъде подадена информация, когато показателите бъдат в норма. 

Очакват се много доброволци. Премиерът призова всички те да минат през кризисния щаб в Царево, за да се знае кой какво ще прави и къде ще е най-полезен.  

Напълно откъснати са Ахтопол, Варвара, Синеморец и Резово. Ще се търсят обходни пътища. 

Министерството на труда  осигурява  платформа за подаване на сигнали за бедстващи граждани в  Община Царево. Отговорите  ще бъдат обработвани от служители на държавното ведомство. 

Платформата е на този линк.

Метеоролозите очакват спиране на валежите.

Снимки: БТА, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01