Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Христов създава 3D принтирани конструкторни играчки с помощта на модерна технология

10
Снимка: личен архив

Преследвайки една мечта, трябва да се освободиш от товара на очакванията и просто да последваш знаците на пътя. А когато изгубиш и последната следа и се озовеш на непознато място, с доверие да погледнеш към откриващия се пред очите ти нов хоризонт.

Явор Христов знае отлично какво означава една голяма, макар и несбъдната мечта, да те отведе до място, на което да се чувстваш полезен и удовлетворен. Преди пет години той мечтае да създаде соларен самолет, а днес чрез своя проект Brick3с най-съвременна технология развива детското въображение и откривателски дух.

"Ние създаваме дизайните за 3D принтирани конструкторни играчки и продаваме файловете на нашите клиенти – разказва младият предприемач. – По този начин всеки може да избере в какъв цвят и размер да бъде неговата играчка. И тъй той като притежава завинаги файла, ако някое дете загуби например една от гумите на състезателната количка, ще принтира нова – за разлика от традиционните конструктори, при които трябва да купи нов комплект. С други думи, резервните части винаги ще му бъдат под ръка."

Явор Христов
Зад усъвършенстването на идеята освен Явор Христов като 3D modeling инженер застават още двама души – дизайнерът Васил Бочев и Симеон Симеонов, с голям опит в 3D принтирането и маркетинга. Екипът на Brick3D ще представи своя продукт на 19 септември т.г. в "Тук-Там Кошер" в столичния Интер Експо Център, който по традиция събира хора и организации от бизнеса, технологиите и креативната индустрия у нас.

Една от целите, които си поставят създателите на 3D играчките, е да обучат децата и младежите на новата технология чрез достъпен като цена продукт с огромна възможност за персонализиране.


"Технологията може да бъде много полезна, независимо дали става дума за играчки или за други неща – обяснява Явор Христов. – Нашият колега Симеон Симеонов например използва същите 3D принтери, за да прави авточасти. Принтерите са изключително достъпни – някои от тях на цена от 150 лв., което означава, че четири от тях струват колкото една готварска печка. Въобще тези технологии могат да се използват за декорация и други играчки, за практични части, за замяна и поправяне на различни вещи, за учене на инженерство. При това не е задължително човек да се обучава на всичките тези неща. Модерните 3D принтери са толкова развити, че той може да влезе в интернет, да изтегли безплатен модел и да има полза за дома си, за своето хоби или за каквото и да било друго."

В случая обаче става въпрос за конструкторни блокчета, с които всяко дете може да направи растение, състезателна кола и дори изтребител.


"В момента развиваме още два нови комплекта, които скоро ще публикуваме – добавя Явор Христов. – Единият е камион, наподобяващ ТИР с големи ремаркета. Искаме да направим също така нови видове самолети, така че да има повече разнообразие за децата."

А жива ли е все още някогашната мечта за създаването на TwinRay – двуместен летателен апарат, който се захранва със слънчева енергия по време на полет и издържа 600 км във въздуха на батерии?

"За съжаление, не – отговаря Явор Христов. – Ние просто изпуснахме момента, което доведе до забавяне на проекта при прототипирането и до липса на възможности за инвеститори.

И макар че този проект тогава беше прекалено голям за нашия опит, уменията, които натрупахме в проектовото менажиране, днес ни помагат да се справяме толкова добре и да успяваме. Личната ми цел с тези стартъпи не е просто да печеля пари, а да направя нещо, което да допринесе по някакъв начин за хората. Дори едно дарение на детска градина и радостта на децата за мен е успех. Затова и фактът, че този опит ни е помогнал толкова много сега да успяваме с Brick3D, много ме радва."


Явор Христов е по-скоро оптимист, че у нас има място за креативни млади хора като него, които да постигат целите си и да вървят напред.

"Благодарение на навлизането на този вид технология, макар и бавно, в България определено има голямо място за това – казва той. – Тя предоставя възможността на всички да правят нещо, защото могат да започнат почти без никаква инфраструктура и да създадат продукт, който да предоставят на хората – или дигитално, или физически само с един 3D принтер у тях. Така че тази технология дава огромен шанс както на фирми, така и на любители да развиват дейност. И, да, в страната ни има място за подобна креативност."

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37