Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скитски скиптър на 2500 години откриха в Солницата край Провадия

Снимка: Радио Варна

В последните за сезона дни от археологическите разкопки на праисторическия комплекс "Провадия – Солницата", учените попаднаха на уникален костен скиптър, принадлежал на скитски военачалник от V век пр.Хр., съобщи БТА. Скиптърът е дълъг 39 сантиметра, а дръжката е от две части от кост, които са слепени. В долната си част тя е обхваната от муфа и има дупка, което подсказва, че най-вероятно скиптърът е окачван някъде, твърди акад. Васил Николов, ръководител на разкопките. 


Връзката между главата и дръжката на скиптъра е изключително прецизно направена. Самата глава е резбована в типичния за скитите зверилен стил. Погледната от едната страна, тя е като клюн на орел, но от другата, древният майстор е изрязал антропоморфен образ, върху който клюнът изглежда като шапка.

Вижте още :

Новооткритият скиптър е невероятно постижение на изкуството от онова време, твърди акад. Николов и допълва, че скитските гробове са нещо много рядко срещано в днешна Североизточна България и че до момента са открити едва четири или пет.

Праисторически комплекс „Провадия – Солницата”
Край човешките кости са намерени и такива на кон, малко кученце и костенурка. Войнът е бил погребан с железен нож, но през вековете оръжието е корозирало и е в много лошо състояние.

Скитите са степно и полустепно население, което достига до Дунав през VII век пр. Хр..Те са навлизали в територията на днешна България, но няма данни да са се били с местните. За пръв път сега е открит гроб в селищна могила, твърди акад. Николов. Той уточни, че свидетелство за етническата принадлежност на воина е и начинът, по който е положено тялото му – с отворени крака, единият леко свит.

Снимки: Радио Варна, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме светите равноапостолни Константин и Елена

Днес православната църква се прекланя пред светиите Константин и Елена, възпяти като равноапостолни, защото подобно на апостолите са положили усилия за разпространение на Христовото учение. Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда..

публикувано на 21.05.24 в 07:10
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Репродукция на първата българска история от XVII в гостува в президентството

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“ - първият исторически трактат за България, предшестващ с близо век знаменитата "История славянобългарска" на отец Паисий, ще бъде представен днес от 11.00 часа в..

публикувано на 21.05.24 в 06:30

Пуснаха сребърен медал с театрална маска от Хераклея Синтика

Сребърен медал с изобразена древна театрална маска е създаден по повод откриването на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Керамичната театрална маска от II-III век, която краси медала, е намерена по време на разкопки и е изложена в..

публикувано на 18.05.24 в 10:28