Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата общинска управа в Кукъс ще работи за подобряване на условията на живот на българите в Го̀ра

Среща между новия кмет Алберт Халилай и посланик Ивайло Киров

Историко-географската област Го̀ра в североизточна Албания е населена основно с гора̀ни – българско славяноговорещо население, което изповядва исляма. В т.нар. наречената Кукъска Гора те са разпръснати във високопланинските села Шищевец, Борие, Орешек, Църнолево, Оргоста, Кошарище, Запод, Пакища и Очикле. Условията на живот за хората са сурови и тежки, а най-голям проблем е лошата инфраструктура. От основното шосе до селата се стига по тесни и стръмни черни пътища. В продължение на километри няма асфалтиран път, няма маркировка, няма и предпазни огради. Сградите на повечето училища също са в плачевно състояние и се нуждаят от основна реконструкция. 

Българският посланик Ивайло Киров и кметът на Кукъс Алберт Халилай

От около месец община Кукъс, към която принадлежат селата в Гора, има нов кмет - Алберт Халилай. Посланикът на България в Тирана Ивайло Киров беше сред първите дипломати в Албания, срещнали се с него. На нея той получи уверения, че общината ще работи за подобряване на условията на живот на българите от високопланинските села, в тясно сътрудничество с българската държава.

Училището в Църнолево се нуждае от спешен ремонт

България вече помага за развитието на община Кукъс, като реализира различни проекти. Такъв е този за реконструкцията на детска градина в град Кукъс, протоколът за която беше предаден на кмета от посланика. С български средства е изграден компютърен кабинет в едно от училищата, а предстои подобен проект да се реализира и в друго образователно средище в района.

Гледката от училището в Църнолево

В подкрепа на добрата воля за решаване на проблемите на българското малцинство в района на Гора е и фактът, че в новата администрация на Кукъс за заместник-кмет е назначен българин от с. Орешек, завършил финанси в Стопанската академия в Свищов и реализиращ себе си в публичната и данъчната администрация на Албания повече от 15 години. 

Заместник-кметът на Кукъс Агрон Нурединай

Снимки: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27