Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в снежна прегръдка

Обилни снеговалежи и ураганен вятър на 25 и 26 ноември усложниха обстановката в цяла България. Половин милион домакинства останаха без ток, на места имаше прекъсване и на водоподаването. Заради тежките метеорологични условия беше обявено бедствено положение в редица населени места на страната, а 27 ноември стана неучебен ден за учениците в над 280 училища в 13 области. 







Снегонавявания създадоха проблеми по пътната мрежа на България. Железопътният транспорт също е затруднен – от БДЖ информираха за закъснения и отмяна на движението на някои влакове поради повреда в контактната мрежа. 






Множество счупени дървета и клони затрупаха автомобили и затрудниха придвижването по улиците на населените места. 





Извън екстремната обстановка за гражданите, снежната картина радва любителите на зимните спортове, които вече предвкусват началото на ски сезона. На най-високия връх на близката до столицата планина Витоша вече има 60 см. сняг, на Рожен в Родопите – над 20 см., над половин метър е снежната покривка на курорта Боровец в Рила. Слънцето, искрящият сняг и все още неопадалите листа по дърветата създават красиви пейзажи. 







Снимки: БТА, БГНЕС, Росица Петкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролетна разходка в София

Великолепни цветни аромати се носят из българската столица през пролетта, а птичките в парковете сътворяват истински пролетни концерти... Наслада за сетивата!  Централната градска част е изпъстрена от цветни картини...

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Кукерските празници в Родопите

От днес започват Великденските пости. По традиция, в дните преди началото на периода на въздържание и духовна концентрация, в много части на страната се провеждат кукерски карнавали.  В родопското село Дедево с кукерски игри посрещнаха..

публикувано на 18.03.24 в 10:15

Честита Баба Марта!

Първи март в България е един от най–любимите празници на малки и големи. Мартеници или родопски байници – символ на надеждата за хубавото, което предстои Окичвайки се с бяло-червените мартеници, българите поставяме символично начало на..

публикувано на 01.03.24 в 13:06